- Project Runeberg -  Adel, präster, smugglare, bönder /
Julstök

Author: Albert Engström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Julstök

Ursäkta, men vi ha liksom lite bråttom härute i skärgården just nu i anledning av den stundande högtiden. Vi måste passa på medan havet ligger öppet. Visserligen äro vi omgivna av faror från alla håll, men med sammanhållning och klokhet går det bra. Se upp måste man i alla fall. Tullen far ju omkring som tosingar, och spritspioner kan man misstänka i varje båt. Till och med poliser från Stockholm äro ute och snoka. Då och då göra de ett litet beslag och det kan man gärna unna dem, men det mesta ta vi nog hand om själva. Och skickliga ha vi blivit. Vi gamla orka ju inte med alla strapatserna dag och natt, men vi ha ungdomen och kunna vi inte bistå med dåd så göra vi det med råd. Jag var inne och drack kask hos gubben Vesterbom häromdan och han suckade så tungt: - Ja redaktörn, dä börjar bli huschligt me mej gubbstackare, men Gusten, pojken min, den 'ar 'a 'eder håv! Redaktörn kan inte tro, hur duktig 'an är. Jag vill säja att 'an är den bästa smugglarn på 'ela Väddön, hå hä vill hinte säja lite, hä!

Jag reste i affärder ut till Harön och gick direkt till Evergistus Mattson som är en renhårig karl med hjärtat på rätta stället. Han tar bara 6 kronor litern, d. v. s. bara 60 kronor dunken. Det kan man inte klaga på och det är ordentlig vara. Han bjöd på en konjak.

- Den här kunjaken kan redaktörn ge sej även på ä den fineste kunjak som finns, sa han. Dä ä moderkunjak, di kallar.

- Moderkunjak???

- Ja dä ä sån kunjak som en gör annan kunjak åv. D'ä vara dä! Känn så gott han river i halsen! D'ä inte en sån där len å mild som smakar som bröstsaft utan d'ä kunjak för fullvuxet folk, sjöfolk å skärkarar, vill säja. Utå en sån här liter kan en göra teminstingens 5 liter utå Brattens, å då får en välan va tacksam att dä finns sån kunjak.

Det hördes sång ifrån sjön. Vi gingo ut på förstubron.

- D'ä smugglarsången, sade Evergistus. Har inte redaktörn hört den? Jo den låter så här:

Hej dunkom å damaschanom,
Så länge vi har en kanister kvar!
Hej dunkom å damaschanom,
Så länge vi har en kanister kvar!
Å tusen liter i går å tusen liter i da
Å tusen liter i morron, å sen ä skutan klar.
Hej dunkom å damaschanom,
Å tusen liter ha vi sänkta kvar!

- D'ä en bra visa, Engström, å den ä skriven utå Jan Pers Gustav på Ytterskär. Han ä inte dum te smuggla han heller. Å hederlig karl ä han mä, för den delen, fast han nog tar 8 kronor litern å 10 å 15 mä, om dä kniper, utå stadsbor, förstås. Men redaktörn räknar vi inte te stadsborna, va dä anbelangar.

- Tack för det ordet, Evergistus! Men mitt ärende är egentligen att fråga om jag inte skulle kunna få köpa ett par liter visky i dag. Jag har lite bråttom, för jag har arbete hemma som väntar.

- Ja nog för att ja har åv alla sorter, men si i da ä de stört omöjligt, Engström sir ju själv att dä ä spårsnö.


The above contents can be inspected in scanned images: 149, 150, 151

Project Runeberg, Wed Feb 18 22:46:29 1998 (runeberg) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/adel/16.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free