- Project Runeberg -  Adel, präster, smugglare, bönder /
Pråmskeppar Vågbergs synpunkt

Author: Albert Engström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Pråmskeppar Vågbergs synpunkt

- Nä, jag ska berätta för redaktörn, varför läsare å goodtemplare vill ha förbud. Dä ä för de ska kunna supa i fred själva, för på varandra spionerar di inte. Har redaktörn nånsin träffat såna fyllesvin som läsare å goodtemplare när di sätter till. Ja för min del har inte gjort'et. Förstås, dä finns ju en del som inte super, men di har magarna fördärvade, så di inte kan, å en del som har supet så möcke så di inte tål. Har redaktörn nånsin sett en nökterist som sir hälsosam ut? Di ä allt räknade, di! Di sir ut som ena redia blekfisar, magra å eländia å medusin vräker di i sej för allt va di förtjänar.

Å snåla ä di! Har redaktörn nånsin blitt bjuden på en sup å en goodtemplare? Nä si dä! Men när di ä sjuka så gnor di mellan gårdarna å lånar konjak för magen. Redaktörn skulle vatt mä på utställningen i Norrtälje. Förtjänte di nått på hortellerna så va dä på goodtemplarna som satt där å vräkte i sig sprit, för di trodde att di var okända.

Nej, dä som har hållit mej frisk å alla andra gubbar som har hårt arbete i havet, dä just kaffekasken om mornarna. Alla förståndiga doktorer ordinerar dä mot rematisten. Ja skulle välan inte kunna röra en fena för gikt å tocke sattyg om jag inte hade använt dä. Ja törs inte sticka ut näsan genom dörren i ottan utan ett par ordentliga kaskar innanför västen. Å far min var likadan å hans far mä å ingen åv oss har dött före 90 år - vill säga ja ä ju inte 80 än, men dä vet ja, att dä skulle bli knall å fall om jag skulle gå ifrån vanan.

Har redaktörn varit å hälsat på tysken som ligger utanför Söderarm å säljer sprit? Han ä en mänsklighetens välgörare, för en får ordentliga varor å slipper dricka dunder å tocke jävelskap som en får lus i magen åv. Ja visst, vi seglar väl dit en dag, ja ä färdig när redaktörn säjer till. Åja, inte ä dä nån fara för oss bägge, vi få nog dä vi behöver till dödagar, men dom stackarna som lyder nya påfunder, dom ä dä synn om. Nä, en måste va full å fanken, när folk hittar på dumheter - å en blir full å fanken. Folk som en hade trott va dumma som får, hittar på knep som di värsta abekater. Å skärgårn ä stor å svår å hitta i för den som inte ä praktiserad. Si praktik måste en ha! Utan praktik så står en där.

Men slå va mä mej, redaktörn, att blir dä förbud, så inom ett år så har alla di som har skränat värst för förbudet nu, supit ihjäl sej. Å så ä vi å mä dom! Men först ska dä bli revolution. Dom talar om revolutionen i Ryssland, men den ä som ett hallelujamöte emot den som blir här hemma.

Jaha vi seglar väl å hälsar på tysken en dag. Men vi får allt rappa oss, innan goodtemplare å läsare har köpt hela lasten. Ajöss!


The above contents can be inspected in scanned images: 170, 171

Project Runeberg, Wed Feb 18 22:50:30 1998 (runeberg) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/adel/22.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free