- Project Runeberg -  Tidsbilder från Göteborg på 1820-talet /
30

(1899) [MARC] Author: Fredrik Åkerblom
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - I. Bland ruinerna

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

stora långa skjul, der nu friherrinnan Dicksons, hr
Drögemüllers och hr A. Heymans villor ligga. Dessa baracker
hade familjen Hall låtit uppföra för att der måtte herbergeras
brandskadade husville; men de tyckas också vid olika
tillfällen hafva kommit till bruk för krigsfolk.

Vi få dock icke lemna ur sikte, att staden skulle vara
skyldig att hela vägen åt landsidan ända från kanalen som
går från Fattighuset till slussen — öfver hvilken kanal en
stenbro skulle byggas — och fram till Masthuggsvägen plantera
nyss antydda allé eller »promenade» med broar och fyra
trädrader, »icke vanliga pilträd utan andra prydliga
trädsorter». Denna allé skulle naturligtvis då icke gå utmed
Vallgrafven, utan den skulle svängas ett stycke derutomkring,
så att mellan densamma och grafven i framtiden ytterligare
en förstad kunde anläggas, om än — såsom ofvan angafs —
denna terräng nu och tillsvidare icke finge bebyggas. Vid
sidan af allén kunde »bosquéer» planteras, der enligt
ritningen »Kungl. Maj:t funnit utrymmet fullkomligen medgifva
att göra en bekvämare och täckare anläggning». Dessa
»bosquéer», dessa »beqvämare och täckare anläggningar»
bildade kanske den första tillstymmelsen till, vi kunna kanske
säga det utan att få alltför hårdt mothugg, Skandinaviens
vackraste trädgårdsanläggning.

Början med alléläggningen skulle göras vid Slusskanalen.

Skönhetshänsyn ingick också i bestämmelserna, huru
förfaras borde med de gamla portarne. Sålunda hette det,
att Kungsporten, som af huggen sandsten vore uppförd »i
architecturisk smak», skulle bibehållas med rum för vakt och
för arrestanter och att mellan porten och den ofvannämnda
»chausséen» — teaterbron — en plan skulle instängas med
murade pelare och jerngaller. Drottningporten deremot, som
vore »af ganska simpelt utseende», den skulle nedrifvas och
ersättas med en »i bättre smak» samt likaledes erhålla ett
jernstaket och corps de garde. Carlsport skulle rifvas — det
skedde dock icke förr än 1820 — och möjligen sedan,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Sep 25 23:49:53 2021 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/afgbg1820/0032.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free