- Project Runeberg -  Carl von Linnés lefnadsminnen Tecknade af honom sjelf /
122

(1877) [MARC] Author: Carl von Linné, Arvid Ahnfelt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - VII. Linnés Orestes och brefvexlingen med honom. Linnés sista dagar. Hans familjeförhållanden

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

fägnar m. k. B. mig ej som vän, utan som främmande. Jag är van vid husmanskost, och då mår jag bäst. Redan hade jag öfvertalt min hustru att blifva hemma; men hon ref ifrån mig m. k. B:s bref, och då sade hon att hon skall följa med, efter m. k. B. så gunstigt inviterar henne, men att jag skall i dag taga parolle af m. k. B. att nästa sommar, om vi lefva, helsa på oss igen.

                                Hammarby 28 februari 1772.

Min Bror täckes så ofta hugna mig med sin oförändrade vänskap och angenäma bref. Jag, öfverhopad af lektioner äfven på landet, trött af år och arbete, förgäter och uppskjuter dag från dag äfven besvara min bäste vän här i verlden.

Nu har jag märkt på alla omständigheter att min tid är hardt när och att mitt öde måste bli slag, ty hufvudet vill hvimla, helst då jag lutar; fötterna snafva liksom när någon är full, helst på högra sidan. Det faller mig ej underligt, jag har vunnit de år, som ej hvar 9:de af 100 födda ernå. Jag har sträfvat och arbetat af all hog, alla krafter och allt sinne; sjelfva jernet nötes. Kanske Gud täckes taga mig undan.

                                Hammarby 3 mars 1772.

Dieten min felar intet. Jag smakar aldrig bränvin, utom då jag har främmande, och då en liten sup med mycket vatten; ofta ock på hela månaden ej en droppe. Öl har jag sannerligen icke druckit en kanna på ½ år, tillsammans räknadt, ty jag har alltid fått deraf syra. Men the, 3 tassar hvar morgon, och kaffe, 2 tassar hvar eftermiddag, hvilket jag nu afkortat till 1 tass. Jag dricker icke vin, utan endast hos hr Ark. Bäck. Jag vill göra ed, att jag inalles, förr än jag fick attacken, ej druckit ½ stop vin sedan jag var hos m. k. B.

Min bror har rätt att jag bör spara arbete. Jag har förliden månad sparat min svaga hjerna allt det jag kunnat; nu måste jag till nästa måndag begynna lektionerna. Jag försökte en termin att låta min son läsa, men det gick med mig som med gamla skjutsmärren, som blifver styfbent innan hon stått en månad på stall som herrhäst. Jag blef på denna månad så

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 01:50:57 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ahnflefn/0128.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free