- Project Runeberg -  Antti Ahlström, hans liv och verksamhet /
134

(1904) [MARC] Author: Juhani Aho
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

hans andra giftermål. — Därförinnan hade han redan på ett
annat område, det kommunala, tagit del i befrämjandet af
allmänna angelägenheter. År 1869 hade han nämligen blifvit
vald till ordförande i den nyss inrättade kommunalstyrelsen i
Sastmola, hvilken befattning han skötte till år 1871, då han till
följd af bortflyttning från orten nödgades afsäga sig uppdraget.

Den idylliskt lugna och lyckliga Långforstiden nalkades
emellertid sitt slut. Sedan Ahlström kommit i besittning af
Norrmark och därigenom ytterligare utvidgat sin affär, hvars
tyngdpunkt nu naturligen aflägsnades från Långfors, kunde han
icke längre förblifva bosatt därstädes. I juni 1872 flyttade han
till Norrmark, för alltid lemnande Långfors, där han lefvat och
bott i 22 år. Om öfverflyttningen af praktiska skäl också var
oundviklig, så var det likväl icke utan beklämning det
verkställdes. Antti Ahlström, liksom också hans unga maka, var
en stor beundrare af naturen och denna var långt vackrare på
Långfors än i Norrmark. Rummen därstädes voro dessutom
större och bekvämare än i Norrmark, hvars karaktärsbyggnad,
oaktadt densamma i tiden bebotts af t. o. m. mycket
högtupp-satta herrskap, var trång och obekväm med sina låga och små
rum. Då sommaren, under hvilken flyttningen verkställdes,
därtill var het och luften i rummen kväfvande, äro minnena
af denna flyttning icke synnerligen angenäma åtminstone för
fru Eva.

Byggnaden, hvilken icke mera finnes till, var uppförd i
gammaldags stil med brutet tak, en fullständig motsats till det
bekväma och ståtliga corps de logis, som nu står icke långt ifrån
det ställe, där den gamla byggnaden var placerad på åstranden.
Den nuvarande karaktärsbyggnadens plats upptogs då af
ladugården och andra uthus. Den nuvarande ståtliga parken med
dess raka bekväma gångar och trefliga springbrunnar var
naturligtvis icke heller till år 1872. Där den nu är belägen,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 17:59:12 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/ajahlstrom/0158.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free