- Project Runeberg -  Antti Ahlström, hans liv och verksamhet /
149

(1904) [MARC] Author: Juhani Aho
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nedre våningen är uppförd af tegel, den öfre af trä» och
lofvar Gibson försöka skaffa sig ritningarna till denna byggnad,
om Ahlström så önskar. Det lyckades honom emellertid icke,
ty den förnäma grefvinnan hade svarat att »herr brukspatron
Ahlström hade god råd att skaffa ritningar själf, ja, bättre än
hon». Ritningarna, hvilka voro anskaffade i Frankrike, hade i
tiden kostat 5,000 mark. — Då dessa ritningar nu icke kunde
fås, försökte Gibson erhålla andra bl. a. af fröken Linder å
Svartå och af grefve Creutz å Malmgård. Men fröken Linder
skrattade honom midt i synet och mente att andra likasom hon
kunde skaffa sig ritningar själf. Grefve Creutz nekade
visserligen ej att lämna ritningar, men ursäktade sig med att de voro
på Malmgård inlåsta bland andra papper och icke kunde fås
förrän nästa juli månad. »Men den 2 i denna månad», fortsätter
Gibson, »hade jag ett kort besök af en engelsk arkitekt, hvars
bekantskap jag gjort för 20 år sedan; han var på väg hem
från S:t Petersburg, dit han hade blifvit sänd af hertiginnan af
Edinburgh att skitsa någonting för henne. Jag omtalade för
honom min olägenhet vid Norrmarksbyggnaden och hade honom
att med blyerts skitsa en sådan. Han lämnade mig en engelsk
villa på landet, hvilken jag nu jemte tvänne biträden hållit på
med och omskapat till en finsk villa på landet, utaf träd. Jag
har iakttagit dina meningar så mycket som möjligt. Det kan
om så önskas inredas till två särskilda våningar, men det är ej
så på ritningen.» Gibsons på detta sätt tillkomna ritningar
antogos dock icke af Ahlström af orsak att icke alla
hushålls-och familjerum voro placerade i nedre våningen, hvilket för
honom var af vikt, emedan han såsom sjuklig ville bebo endast
nedre våningen och ha den öfre till gästrum.

Ehuru Gibsons bemödanden icke ledde till något resultat,
hafva vi likväl velat omtala dem, emedan de väl karakterisera
den ståndpunkt, på hvilken vår »inhemska» byggnadskonst då
för tiden befann sig.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 17:59:12 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/ajahlstrom/0173.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free