- Project Runeberg -  Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Revy i bild och ord /
47

(1897) [MARC]
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Utställningsfältet vid midvintertid af A. H—m.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

gård och en musikpaviljong. Läget är luftigt invid Brunnsvikens strand, där man hör
böljorna skvalpa vid verandans fot, med utsikt öfver Brunnsviken och Sport- och
Turistpaviljongens kaj samt lifvet på vattnet, korsadt af ångslupar, segel- och roddbåtar.
Den kemisk-tekniska paviljongen upptager en areal af omkring 1,000 kvadratmeter.
Tillbyggnaderna äro äfven här utarbetade af arkitekten Lilljekvist.

Xedom nu beskrifna byggnad och ute i Brunnsvikens vatten är Sagogrottan,
konstruerad af arkitekten F. Boberg. Att börja med hade vederbörande tänkt förlägga
den märkvärdiga grottan ett stycke från land så att man endast roende kunde komma
fram till densamma, men denna plan har dels för kostnaderna och dels för den lättare
kommunikationens skull vid rägnväder o. d. blifvit ändrad, så att den medels en
jämsides med stranden löpande brygga står i förbindelse med grottans, om vi så må säga,
vestibul, en öppen bassäng, från hvilken de besökande sedermera på båtar kunna få
göra en färd in i sagogrottans innandömen. Endast yttre stommen är uppförd och
pålningen gjord för bron, men det inre är afstängdt. Man meddelade likväl den
upplysningen, att roddfärden genom den märkvärdiga grottan med dess trollska
effektscener skulle komma att upptaga en tid af 12—15 minuter. Nu är intet att se mer än
den ofullbordade hvälfda ingången, där de båtar skola ligga förtöjda, hvilka komma
att föra de besökande på deras underbara färd genom den förtrollande grottans inre.

Men låtom oss nu gå vidare .Det plan, hvilket fyller platsen mellan
musikpaviljongen, den linie, som bildas af terrassen framför Industrihallen, Brunnsviken och
balustraden, som utgår från Stockholms stads paviljong och hvilken paviljong ännu icke
finnes, upptages af fyra gräsmattor och kommer att prydas eller missprydas af tvänne
montrer, den ena tillhörande Aktiebolaget Secularis och den andra Instmktionsapoteket
Nordstjernan Dessa montrer finnas ännu icke till på platsen, och det är därför svårt att
yttra sig om dem. Gräsplanerna komma att prydas med vackra växter. Nu följer en
triangulär gräsmatta, och i förlängningen af den väg, som skiljer den från förut
beskrifna, af breda gångar skilda gräsmattor, skall ofvan omtalade stora springvatten
anordnas. Vid gräsmattans tre hörn komma montrer eller kanske rättare kiosker att
uppföras, den ena af Malmö chokoladfabrik, den andra af S. Gumælius och den tredje,
så kallade »syskrinet», af Herman Meeths och hvilken senare är till det yttre halft
fullbordad, medan den första är endast påbörjad och den andra ännu lyser med sin
frånvaro.

■»Secularis’» paviljong skall utföras efter ritningar af arkitekten Wickman,
choko-ladkiosken efter ritningar af arkitekten IVåhlin i Malmö samt Gumælius’ och Meeths’
kiosker efter arkitekten Bobergs förslag.

Härefter kommer en fyrkantig gräsmatta, skild från Brunnsviken endast af en
strandväg, som sträcker sig från f. d. panoramabyggnaden till fiskerihallen. Här skola
uppföras en toalettbyggnad, dold bakom träd och buskar, en monter, tillhörande
Löf-berg & C:o, en kiosk tillhörande Bröderne Cloetta, en annan tillhörande Svenska
aktiebolaget Cetitrifug, samt en liten, i nätt villastil uppförd byggnad tillhörande Gustaf Piehls
bryggeri. Af dessa alla är endast den sistnämda till sitt yttre fullbordad, och den
pryder sin plats. Af de öfriga har man börjat med syllarnes utläggning för Bröderne
Cloettas kiosk; de öfriga ser man ej spår till. Dessa paviljonger ha till arkitekter:
Cloettas Wåhlin, Löfbergs och Centrifugs Dahlberg och Piehls med sin originella
portik i form af ett ölfat Wickman.

Längre upp mot Industrihallens inåt gående vinkel är f. d. Liljevalchska villan,
numera omdöpt till Pressens paviljong, och ännu längre in en oval, ännu icke
fullbordad byggnad tillhörande Dagens Nyheter, omgifven af små gräsmattor å båda
sidor, och i den inåt gående vinkeln af den södra af dessa skall Skromberga tegelbruks
monter placeras. Hvad presspaviljongen beträffar, har densamma fått ett mycket

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 17:59:25 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/akisfsh/0050.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free