- Project Runeberg -  Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Officiel berättelse /
59

(1899-1900) [MARC] With: Ludvig Looström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Första delen - Utställningens historia och anordning - III. Terräng och byggnader, af Carl Möller

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

2. Terrängen.

Under liden — och sedan byggnadschef af utskottet den 28 Juni 1895
tillsalls — hade emellertid arbetena med terrängens apterande redan de första
dagarna i Juli samma är tagit sin början, dels pä sjelfva nlställningsfältet, a
den s. k. Lejonslätten, samt dels och framför allt med den provisoriska
allmänna vägen bakom Nordiska museets byggnad, hvilket senare arbete utfördes
af Stockholms stads byggnadskontor, ehuru på utställningens bekostnad.

Den terräng, som upptogs af det s. k. hufvudfällel (mellan
industri-hallen och luifvudentréen), var betydligt sank, hvilket i ännu högre grad var
förhållandet med terrängen utmed sjön frän Panoramabyggnaden ända bort
till Framnäs. Som den delvis var till och med sumpig, maste dels en
grundlig dränering här företagas och dels marken betydligt påfyllas - på sina
ställen, såsom framför Stockholms stads paviljong, ända till 2 meters höjd.
A andra sidan lag terrängen närmast framför Nordiska museet omkring 2
meter högre än som för utställningsfältet var lämpligt, hvadan, da terrängen
här utgjordes af berg, densamma med undantag af terrassen framför Nordiska
museet, måste väsentligt nedsprängas, i all synnerhet som planteringar äfven
här skulle anläggas.

I och för vinnande af ökadt landområde och för erhållande af en för
utställningsfältet mera lämplig strandlinie företogs härjemte en rätt betydlig
och tidsödande utfyllning i Djurgårdsbrunnsviken, synnerligast utmed den s. k.

Kaptensslätten» emellan Panoramabyggnaden och lägenheten »Lusthusporten»,
men äfven utmed sistnämnda lägenhet och förbi lägenheten Godthem».
Ge-nom dessa utfyllningar vanns ett område af omkring 4,000 kv.-m., a hvilket
plats erhölls för en präktig strandväg utmed Djurgårdsbrunnsviken, äfvensom
för en välbehöflig serveringspark till hufvudrestauranten.

Utom nu nämnda, i många afseenden rätt väsentliga terrängförändringar
anlades framför industrihallen en cirka 1’/2 meter hög terrass. I öfrigt
bibehölls marken å denna del af utställningsfältet till allra största delen vid sitt
förutvarande läge, hvarvid särskild hänsyn togs därtill, att där befintliga större
träd sparades — med undantag naturligtvis för sådana, som stodo inom
området för de stora byggnaderna.

Hvad det södra fältet beträffar, började arbetena där först några
månader senare. Efter det utskottet af Kongl. Maj l erhållit expropriationsrätt,
inköptes under hand de egendomar i kvarteren Fyrkanten och
Skeppsholms-viken, å livilka konsthallen sedermera uppfördes, hvarefter under senhösten
1895 åbyggnaderna a desamma efter infordrande af anbud såldes, nedrefvos
och bortfördes. På samma sätt och vid samma lid såldes och nedrefvos de

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Sep 22 20:21:44 2018 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/akisoff/0069.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free