- Project Runeberg -  Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Officiel berättelse /
61

(1899-1900) [MARC] With: Ludvig Looström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Första delen - Utställningens historia och anordning - III. Terräng och byggnader, af Carl Möller

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

T E Ii Ii Ä K (I O CII BY G G N AI) E Ii.

61

som under en del af utställningstiden den lrån hafsbottnen upptagna ångaren
»Södra Sverige».

Det område, hvaröfver utställningen sålunda erhållit dispositionsrätt,
befans emellertid snart vara för litet. Med anledning liäraf inleddes redan
tidigt på hösten 1895 underhandlingar med vederbörande i och för erhållande
af ökadi utrymme i öster och söder, där utvidgningsmöjligheter förefunnos,
och i början af januari 1896 erhölls nådigt tillstånd att för utställningen nyttja
terrängen emellan det i den äldre planen intagna området och det af
lägenheterna Framnäs, Fjällstugan, Djurgårdsteatern, Sevilla, Biologiska museet och
Hammers villa upptagna. Genom detta områdes inkorporerande med
utställningen afstängdes såväl vägen till Sirishof och Rosendal som ock den
förnämsta uppfartsvägen till Skansen, hvadan för dispositionsrätten till det nya
området det vilkor fästes, att den körväg, som enligt den äldre planen bakom
industrihallen ledde till de förstnämnda lägenheterna, allt fortfarande, älven
under utställningstiden, skulle få befaras af den Kongliga familjen och dess
gäster, hvarjemte en ny uppgång till Skansen, norr om Hasselbacken, skulle
beredas. (Genom senare aftal annullerades dock denna sistnämnda
bestämmelse.) Härefter förhyrdes på olika vilkor lägenheterna Framnäs, Fjällstugan,
Djurgårdsteatern och Sevilla, äfvensom större delen af terrängen norr och
vester om Hammers villa, hvarigenom, och sedan uppgörelse träffats med
Biologiska museets styrelse, utställningsområdet erhöll den begränsning i söder
och öster, som planen utvisar.

1 slutet af mars månad samma år inköptes efter långa underhandlingar
för 225,000 kronor dispositionsrätten till Kaptensudden, hvart i 11 H. M.
Konungen pä vissa vilkor bidrog med 12,000 kronor. Ett af Stockholms Nya
spårvägsaktiebolag till utställningens disposition stäldt belopp å 25,000 kr.
ingick i nämnda inköpssumma.

Sedan en del af kvarteret Masten å Allmänna grändens södra sida af
Stockholms stad förhyrts och dispositionsrätten till ytterligare ett af
galer-varfsskjulen erhållits, var utställningens område slutligen lixeradt på sätt
framgår af plankartan (pl. 3).

Arbetena med vägars byggande och terrängens dränering och ordnande
i allmänhet pågingo under närmaste ledning af utställningens biträdande
ingeniör, F. Almqvist, oafbrutet, ehuru med en något vexlande arbetsstyrka,
ända till dagen för utställningens öppnande, då de, trots den under April
månad 1897 för dylika arbetens afslutande synnerligen otjenliga väderleken,
likväl voro färdiga. Under en del af våren 1897 del logo i dessa arbeten
förutom utställningens eget folk, då omkring 350 man, ett 70-tal ponlonierer under
ledning af kaptenen vid fortifikationen L. Berggren, hvarjemte under de sista

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Sep 22 20:21:44 2018 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/akisoff/0071.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free