- Project Runeberg -  Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Officiel berättelse /
84

(1899-1900) [MARC] With: Ludvig Looström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Första delen - Utställningens historia och anordning - III. Terräng och byggnader, af Carl Möller

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Olsson efter på utställningsbyrån uppgjorda ritningar oeh upptog en yta af

l, 300 kv.-m. Byggnaden, som från början endast hade jordgolf, hade en fri
bredd af 18 meter och uppbars af på ungefär 4,5 meters inbördes afstånd
stälda bågstolar, sammansatta af trenne lag 37 millimeters hopbultade bräder,
samt var otvifvelaktigt af allra lättaste konstruktion. Taket var täckt med
asfaltpapp på underlag af 25-millimeters bräder, och hela byggnaden försedd
med takljus.

Under byggnadstiden beslöts emellertid, att trädgårdshallen skulle
inredas så, att den kunde användas äfven till konsertlokal och slutligen äfven
till teater, hvarför ett golf måste inläggas och en större estrad i fonden uppföras.
Dessa arbetens utförande, äfvensom anskaffandet af vela och uppsättandet af
en mängd tälttak för fruktutställningen i det fria (syd-ost om hallen), bänkar

m. nr, ökade den ursprungliga entreprenadsumman, 12,000 kronor, till 35,358
kronor 29 öre, hvilken summa i allt påförts trädgårdshallen.

Ehuru en öfverenskommelse var träffad, hvarigenom de
utställnings-besökande egde rätt att efter besök på Hasselbacken emot kontramärke,
alltså utan ny afgift, åter inkomma på utställningsfältet, och Hasselbacken
sålunda kunde betraktas såsom utställningens restaurant n:r t, egde
utställningen likväl inom sitt område tvenne utmärkta restauranter, en l:sta och en
2:dra klass, hvilka arrenderades och på ett förträffligt sätt sköttes af
källaremästaren N. P. Svanfelt från Upsala.

Den ena af dessa, den s. k. Hufvudrestauranten, var belägen vid
Djur-gårdsbrunnsvikens strand och åstadkommen genom en kringbyggnad af den
gamla panoramabyggnaden. Ritningarna voro uppgjorda af arkitekten Fr.
Lilljekvist, som på ett lyckligt sätt löst den ingalunda lätta uppgiften alt
omdana den rätt otympliga panoramabyggnaden; arbetena utfördes på
entreprenad af byggmästaren Knut Hautfmann.

Den egentliga matsalen, som vette åt söder, upptog tillsammans med
tvenne annexrum en yta af 550 kv.-m. Kringbyggnaden åt norr inrymde ett
kafé, och på den öppna platsen åt söder var friluftserveringen anordnad.

Ivöksafdelningen låg i det östra utbygget åt sjön. I våningen öfver
densamma fans en del enskilda rum, däribland en stor sal, som bland annat
upplåts för centraljuryns sammanträden. För servis, förråd o. d. var plats
beredd i lokalerna under den 1 tr. upp i den egentliga panoramabyggnaden
anordnade utställningen af kemisk-teknisk industri. Ingången till denna
senare accentuerades genom tvenne smäckra minareter, mellan hvilka en bred
trappa ledde upp.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Sep 22 20:21:44 2018 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/akisoff/0094.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free