- Project Runeberg -  Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Officiel berättelse /
192

(1899-1900) [MARC] With: Ludvig Looström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Första delen - Utställningens historia och anordning - XVII. Utställningens folkkök, af Otto Zethelius

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

UTSTÄLLNINGENS FOLKKÖK.

AF

OTTO ZETHELIUS.

Centralstyrelsen för Stockholms folkkök, hvars ordförande är H. K. H.
" *

Prins Carl, antog vid sammanträde den 29 April 1890 en af ordföranden och
v. ordföranden i Östermalms folkkök, majoren C. E. Arfwedson och kaptenen

O. Zethelius uppgjord plan till ett folkköks inrättande inom
utställningsom-rädet, och bemyndigades nämnde herrar att sätta denna plan i verket.

Utställningsfolkköket inrymdes i en byggnad af trä, som förut varit för
liknande ändamål uppförd vid Malmöutställningen året förut, dock med några
förändringar och en förminskning med ungefär en tredjedel. Denna
förminskning bestämdes af utställningens administration. Plats blef folkköket
anvisad mellan Djurgårdsteatern och Sevilla med en bredare väg invid teatern,
ledande lill Skansens uppfartsväg. Golfutrymmet i matsalen var 211 kv.-m.
med plats för 50 bord och 200 stolar. Sjelfva köket var beläget i vinkeln
mellan matsalens båda inre sidor och afskildt därifrån genom en glasvägg,
så att detsamma från matsalen tydligt kunde öfverskådas. Dess golf, som lades
af cement, innehöll 116 kv.-m. Bakom köket var ett diskrum, 36 kv.-m., och
därifrån ledde en korridor med ingångar lill trenne små rum å 5,6 kv.-m.,
afsedda lill kontor, lill kokerskan och till de frivilliga damernas toalettrum.
Dessutom lyckades man få disponera ett par små källarrum i det bredvid
liggande Sevilla. Byggnaden, som uppfördes genom utställningens
förvaltningsutskotts försorg, kostade 5,000 kronor. Planerings- och afröjningskostnaderna
härför uppgingo lill 3,529 kronor och 35 öre. Härtill kom en veranda, med
ell utrymme af 75 kv.-m., som uppfördes senare och hvilken betingade ett
pris af 1,541 kronor och 65 öre.

Vid matlagningen användes Wiklunds ängkokapparater, äfvensom tvenne
gaskök lill stekning. Ångkoksapparaterna, af Wiklunds patent, bestodo af en

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Sep 22 20:21:44 2018 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/akisoff/0204.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free