- Project Runeberg -  Unga qvinnor, eller Margret, Hanna, Betty och Amy. En tafla ur lifvet i hemmet /
6

(1871) [MARC] [MARC] Author: Louisa May Alcott
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - 1. kap. Små pilgrimer

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

syntes vara henne i vägen. Munnen var skarpt markerad, näsan hade en komisk anstrykning och ögonen voro grå och skarpa samt tycktes se allting; uttrycket i dem var än stolt, än lekfullt och än tänkande. Det enda vackra hos henne var ett långt och tjockt hår, hvilket hon dock fängslat inom ett hårnät, så att det ej skulle besvära henne. Hanna hade dessutom fylliga axlar, stora händer och fötter, brydde sig litet om hur hennes kläder sutto, och
det syntes genast att man hade framför sig den föga tilltalande företeelsen af en flicka som raskt växer till för att bli qvinna och ej tycker om det.

Betty, en rödlett trettonårig flicka med mjukt hår, ljusa ögon, blygt sätt, talade blott sakta, och öfver henne hvilade ett uttryck af lugn och frid som sällan stördes. Hennes far brukade kalla henne “Lilla lugnet“, ett namn som passade henne förträffligt, ty hon tycktes lefva i en sin egen lilla lyckliga verld, den hon endast då tordes lemna när, hon ville sälla sig till de få som hon älskade och litade sig till.

Ehuru yngst af de fyra systrarne, var Amy likväl den som hade mest att säga, åtminstone i hennes egen tanke. Hon såg precist ut som hon varit af snö, med blå ögon och ett gult hår, som i lockar böljade ned utför skuldrorna; dertill var hon blek och smärt samt förde sig alltid som en ung dam, den der aldrig glömmer den goda tonens fordringar.

Hurudan de fyra systrarnes karakter var må läsaren sjelf sluta till genom fortsättningen af vår berättelse.

Klockan slog sex, och efter att ha rört om i kakelugnen, satte Betty ett par kängor framför densamma för att värmas. Hur det nu kom sig, så hade emellertid åsynen af de gamla kängorna en god verkan på flickorna, ty de visste nu att det ej kunde dröja länge innan deras moder kom hem, och vid tanken på att man snart skulle få helsa henne välkommen ljusnade systrarnes ansigten. Margret

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 02:09:16 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/alungaq/0016.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free