- Project Runeberg -  Om den Antika Konsten och dess Pånyttfödelse /
51

(1864) [MARC] [MARC] Author: Carl Rupert Nyblom
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

hela sin anläggning bilda de åter den skarpaste motsats
mot våra moderna boningar. Hos oss gestaltar sig hvaije
boningshus af någon större betydenhet genast till ett
palats, i hvilket man lägger kufvudvigten på fasaden. Hos
de gamle var denna en bisak. I Pompeji liafva äfven de
förnämsta husen släta murar, eller äro de helt enkelt
försedda med bodar och butiker. Dessutom undvek man
gerna, om man så kunde, att bygga flere våningar, ocli
om en öfvervåning fanns, bestod den af små rum, hvilka
beboddes af slafvarne eller husfolket, då deremot
husbonden bodde på nedre botten. Man inträder i huset (på
livars tröskel man ofta helsas af ett i mosaik anbragt:
Have! eller välkommen) genom en vestibul och finner
först en öppen gård (atrium), som troligen till en del var
täckt och blott hade en öppning i taket, genom hvilken
regnvattnet nedföll i en öppen bassin. Kring denna gård
lågo sofkamrarne, små, trånga och utan fönster, men
fullt ändamålsenliga för ett folk, som hela dagen vistades
under bar himmel. Genom ett särskildt mellanrum
(tabli-nium), der familjens ättartaflor förvarades, kom man från
denna, åt det offentliga lifvet helgade afdelning in i den
privata delen af huset, hvilken äfven grupperade sig kring
en gård, försedd med en pelarställning, som uppbar taket
och omgaf en öppen fiskdam (piscina). Denna gård
om-gafs på sidorna af sofkamrar, kök och matsal (triclinium),
och längst i fonden låg en salong (oecus), som utgjorde
husets praktrum och med öppna dörrar ledde ut till
trädgården. Så är det s. k. Pansas hus inrättadt. Man må
dock alldeles icke föreställa sig allt detta stort och
rymligt, såsom vi äro vana vid; nej, allt är smått och nätt
som i ett stort dockskåp, men med en fläkt af poesi och
trefnad öfver det hela, som på ett märkvärdigt sätt
tilltalar sinnet. Man öfverraskas vid inträdet i en sådan
boning af de herrligaste små perspektiviska vyer, och ögat
möter öfverallt angenäma former såväl i pelare som i
altaren och i marmorbord, så vida de ännu stå qvar på sin

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 18:01:46 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/antikkonst/0061.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free