- Project Runeberg -  Antiqvarisk/Antikvarisk tidskrift för Sverige / Tjuguförsta delen /
35

(1864-1924)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Mången gång hava sådana väggar av sten och jord
eller grästorv varit på insidan beklädda med trä,[1] såsom
illustration placeholder
Fig. 26. Plan av ett annat »Black house». Hebriderna.[2]


[1] »Det er let forstaaelig, at man i Nordens haarde vinterklimat
kunde blive ledet til anvendelse og bibehold af tykke og tætte
ydermure af sten og tørv, hvoraf der paa enhver plads var nok at finde,
medens man vistnok snart lærte at lade dem danne et skot om en
indre kjerne, som var dannet af træ» (se här ovan, sid. 33) »Man
kjendte dengang ingen anden maade for opvarmning end at gjøre op
ild paa gulvet, aaren, og maatte for røgaftrækket have hul i taget,
ljoren, den man ikke kunde stænge saalænge ilden flammede. I de
store rum, i hvilke man baade arbeidet, spiste og sov, maatte det
være af særlig vægt, at mest mulig af den udviklede varme holdtes
inden vægge, og at derfor disse var saa tykke og tætte som bare
mulig. Först efter hvert som man lærte sig til ... . ved reisværk
af thiler at hugge nut og fjær, samt at spænde det tet og forsvarligt
ind mellem understokker, staver og stavlægjer, kunde trævæggen hjælpe
sig bedre alene, og skottet blev til sval, der oprindelig omgav huset
paa alle fire sider, ganske som skottet havde gjort». SCHIRMER, Horg
og hov,
sid. 76.
[2] »The typical old black house of the Lewis is not simply a long
unbroken range. It rather consists of a major block, of 40 or 50
feet, with a small porch-like wing at one side in front, and a larger
projection or attachment at the other side behind, which last serves
as a barn. Access to all is gained by one door. By this the
so-called porch is entered, and on one hand there is frequently found
that which is now seen in most museums of antiquities — the quern —
not kept as a curiosity, but as a thing for daily use. Opposite this
is the stall for lambs and calves. In passing from the porch to the
major block, the byre is first encountered; and in the summer, after
the planting of the crops, there is here a step down. In early spring,
however, instead of a step down, there äre steps up, for the dung of
the cattle, which rarely leave the house during the winter, is allowed
to accumulate — there being only one annual cleaning of these
byres». MITCHELL, anf. arb., sid. 50. — I den högra delen av detta
stora rum (byre) ses en härd (mitt på golvet), en säng och en kista.
I det innersta rummet (barn) finnas tre sängar. Boskapen — i ordets
egentliga bemärkelse husdjur — lever således tillsammans med sina
ägare, under ytterst primitiva förhållanden.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 18:02:20 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/antiqtid/21/0037.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free