- Project Runeberg -  Industrin och kvinnofrågan /
5

(1892) [MARC] Author: Salomon August Andrée
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

då hela huset var sysselsatt med humleplockning, hvilken i september månad utgjorde aftonsysslan i de flästa prästhus, åtminstone i Kronobergs län.

Häraf torde tydligt framgå, att icke blott brygden utan äfven därmed sammanhängande förberedande arbeten, såsom mältning och humleberedning värkligen hörde till förra tiders hushållsgöromål.

Att så äfven var förhållandet med de öfriga af Brahe uppräknade kvinliga sysselsättningarna finnes icke någon anledning att betvifla, allra hälst som Broocman äfven upptager dem allesamman bland de göromål, som tillkommo kvinnorna att utföra.

Om nu rikets adliga herrar ansågo, att dylika göromål tillhörde den adliga kvinnans omsorger, så är det all anledning att antaga, det borgare-kvinnan icke var af sin herre befriad därifrån, med undantag naturligtvis för sådant, som endast ifrågakom i landthushållet. Att däremot allt öfrigt, mältning och brygd, kärning och ystning såväl som bakning, spinning och väfning, långt senare än på Brahes tid voro vanliga sysselsättningar i det borgerliga hemmet ådagalägges af talrika uppgifter, af hvilka dessutom framgå, att till de kvinliga göromålen i hushållet äfven hörde åtskilligt annat än det, som Brahe omtalade. Ja, det ser till och med ut, som om de kvinliga hushållsgöromålen efter Brahes tid haft en period af ansenlig tillväxt. Så till exempel är det visst, att det förr hörde till hushållsgöromålen att bereda ättika, dels af lank, som erhölls vid bränvinsbränningen, och dels på annat sätt, och Broocman omtalar icke mindre än 7 ättiksorter såsom företrädesvis brukliga uti köket och på bordet. Äfven i Kajsa Wargs bekanta kokbok (1762), af henne själf benämd “Hjälpreda för unga fruntimber“, omtalas flere sätt att bereda ättika. Hon säger i företalet, att hennes uppgifter äro grundade på egna försök och att boken är afsedd företrädesvis för unga matmödrar, hvilket visar, att de däri omnämda operationerna då tillhörde de kvinliga hushållsgöromålen.

Till dessa hörde jämväl bränvinsbrännandet såsom framgår af följande yttrande af Broocman. “Bränvins brännande och bruk är så allmänt i Sverge, att där sällan finnes något så litet hushåll, hvarest denna handteringen icke idkas“, och på det att ingen må tro, att Broocman

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 03:09:53 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/asaindokv/0007.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free