- Project Runeberg -  Industrin och kvinnofrågan /
19

(1892) [MARC] Author: Salomon August Andrée
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

medfört samma värkningar i afseende på denna, som ofvan påvisats i fråga om undervisningen i de högre flickskolorna, nämligen att minska handarbetet, höja bildningsgraden och göra kvinnornas kunskap likartad med männens.

För det andra har den industriella utvecklingen äfven inom denna klass föranledt en ansenligt ökad likställighet mellan könen i afseende på sysselsättningen. Det är nämligen för den fattigare underklassen ännu mycket nödvändigare än för den rikare öfverklassen, att den från hemarbetet frigjorda ofantliga massan af kvinlig arbetskraft blir tillgodogjord, hvilket i detta fall vill säga detsamma som att underklasskvinnorna brakts att allmännare deltaga i männens sysselsättningar, specielt i fabriksarbetet. Och deras tillträde till detta arbete har väsentligen underlättats genom de industriella uppfinningarna. Ty det är i följd af dessa uppfinningar som det industriella arbetet blifvit så underlättat, att detsamma ställer allt mindre anspråk på fysisk kraft och allt mera inskränker människoarbetet till lättare handgrepp eller ett blott öfvervakande af maskinarbetet, och i samma mån, som denna ändring inträdt, har det äfven blifvit lättare för kvinnorna att vid mannens sida och såsom hans jämlike deltaga i de industriella sysselsättningarna.

Statistiken visar också en betydlig ökning af kvinnoarbetet i fabrikerna. Bebel uppgifver[1] i sitt bekanta arbete “Kvinnan i forntiden, nutiden och framtiden“, att 1861 fanns det i de engelska industriella anläggningar, som voro underkastade fabrikslagen, ett antal af 308,278 kvinliga arbetare mot 467,261 manliga. Men år 1868, då totalsumman af arbetare inom nämda industri vuxit till 857,964, uppgick antalet kvinliga arbetare till 525,154, under det de manliga endast utgjorde 332,810. Kvinnornas antal hade sålunda under loppet af sju år ökats med den ofantliga siffran af 216,876, männens däremot minskats med 134,451. I Sverge har en liknande rörelse försiggått, åtminstone inom vissa industrigrenar. Så t. ex. var år 1865 hela antalet manliga arbetare i väfverier och spinnerier 3,200 och år 1885 3,470, utvisande en tillväxt af endast 8 proc., hvaremot antalet kvinliga


[1] Författaren har ej varit i tillfälle att kontrollera Bebels uppgifter.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 03:09:53 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/asaindokv/0021.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free