- Project Runeberg -  Det åtalade Föredraget om "GUD" /
16

(1889) [MARC] Author: Victor E. Lennstrand
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

upplösande åskådning och bekänna: vi veta ingenting om gud. De veta ingenting om gud. Den gud de tro på är icke biblens gud. De taga väl ännu sina texter ur bibeln, ty de äro kyrkans tjenare, men de göra som kyrkoherden Flygare i Kristianstad härom söndagen gjorde, då högmessotexten var om brölloppet i Kaana. "Tolkningen af denna text är något svår," sade han helt naivt, och höll i stället en rationalistisk föreläsning om äktenskapet och den moderna kvinnofrågan, hvarvid han särskildt fäste uppmärksamheten vid den nyare literaturen i ämnet och på den svenska lagstiftningen i dessa frågor.

Jag var en tid af den åsigten, att dessa prester borde afsättas eftersom de ej vilja predika ärligt öfver de gamla texterna, men jag tror nu, att de hafva en mission. De hafva en stor mission och jag önskar att deras antal måtte fördubblas. De äro frisinnade män, de följa med sin tid, de draga folket från korset och från kristendomen, de verka i upplysningens tjenst och jag önskar, att de måtte länge lefva.

Jag har sålunda talat om gudsbegreppets uppkomst och utveckling samt dess närvarande urartning, hvilken urartning leder till — utilism.

Gud ingriper ej längre i händelserna, nåväl, då måste vi ingripa. Gud sörjer ej längre för slägtet, nåväl, då måste vi sörja för det. Gud har ingen himmel, till hvilken han en gång skall föra oss, nåväl, då måste vi bereda oss en himmel här. Vi måste ersätta guds försyn, guds kärlek, guds godhet, guds rättvisa. Vi måste börja realisera gud i verlden, vi måste tillämpa honom i lifvet. Vi måste ersätta honom. Hvad verlden förlorat genom förlusten at honom, måste gifvas verlden. Det tomrum, som blef när han försvann från skådeplatsen, måste vi fylla. Hvad de lidande, de sjuka, de elända väntade, att han skulle göra, måste vi göra. Den hjelp, de längtade efter från honom, måste vi gifva. De böner, som uppstiga till honom, måste vi höra. Dessa principer, dessa tankar och gerningar äro för oss lika heliga och dyrbara som religionen varit för de gamle och att lefva det lifvet är vår religion, vår gudstjenst.

*



Stockholm, Nya Boktryckeriet, 1889.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jan 15 17:02:52 2024 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ataladegud/0016.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free