- Project Runeberg -  Axel och Anna /
22

(1911) [MARC] Author: Fredrika Bremer
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Axel och Anna eller korrespondens mellan tvenne våningar. En liten roman i biljetter.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

heller skulle jag mycket gapa, om i en hast taket skulle
öppna sig för att låta inströmma guldregn; allt tycker jag är möjligt i dag, intet skulle förvåna mig. Jag här, till välkomnande af mitt främmande, öppnat min dörr och mina fönster, och under det jag skrattande promenerar fram och åter i rummet kastar jag då och då en frågande blick i taket.

Axel till Anna.

Förb... drag! Ber dig om förlåtelse, men jag är vid elakt humör. Jag har måst stänga dörr och fönster... blef stel och styf af köld och drag i alla lemmar. Ingen kom. Och i stället att höja min blick till taket, har jag så noga granskat golfvet, att jag efter moget pröfvande kan försäkra
dig, att det måtte varit en erzslarf som lagt det, emedan ingen tilja är lika i höjd eller bredd med den andra. Jag måste nu gå ut och hämta luft. Jag är frisk, jag vill vara frisk, farbror och doktor må säga hvad de vilja.

Axel till Anna.

Anna, Anna, min Anna, min Anna! goda Anna, förträffliga Anna, ängla-Anna! Anna, min Anna. min fästmö, min hustru, sjung, hoppa, juckhej, victoria!

Anna till Axel.

Axel, Axel! obegripliga Axel! Hvad är å färde, hvad står på?

Axel till Anna.

Jag har syssla, jag har syssla!!! Han kom, den förträffliga vännen, den himmelens ängel, in genom dörren. Jag höll på att skuffa omkull honom, då jag skulle gå ut. O, hvilken vän! Det är han, som cederar mig sysslan, som varit honom tillbjuden, och lönen, emedan han ej behöfver den. Han är rik. Han har gjort mig så. O, visa mig nu en dödlig, lyckligare än jag, en älskare, hvars... fast måhända, dock — om han redan vore gift karl. Men det skall äfven jag bli inom kort;... om du vill, min Anna,... o Anna!

Anna till Axel.

Goda Axel, är det möjligt? Är det verkligen sant. Knappt kan jag tro det, fatta det kan jag ej. Axel, min goda vän - skola vi verkligen bli lyckliga?

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 03:28:52 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/axelanna/0026.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free