- Project Runeberg -  Axel och Anna /
26

(1911) [MARC] Author: Fredrika Bremer
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Axel och Anna eller korrespondens mellan tvenne våningar. En liten roman i biljetter.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

baler, där man dansar som på dagsverke, om aftnarna läsa vi tillsammans Tegnérs poemer, Coopers och Walter Scotts romaner, och njuta, under det vi förädla våra hjärtan, alla de nöjen, som snillet kan skänka inbillningen, känslan och smaken. Spektaklerna få vi ej försumma; för att se Almlöf spela, bör man snarare försumma att äta och sofva. Vi äro således som oftast där. Men en piga måste du ha, det är sant, ty du får vid spisen hvarken bränna ditt ansikte eller dina händer. Dessutom måste du alltid vara med mig, då jag är hemma. O Anna, säg, skola vi ej vara obeskrifligt lyckliga?

Anna till Axel.

Jag hoppas det visst, min goda vän; om just alldeles på samma sätt, som du uttänkt, vet jag icke. Jag fruktar att den som minst passar för ett enkelt herdelif, är just du; dessutom är detta nog besynnerligt sammansatt. Minns du hvad du en gång sade mig, din farbror gaf dig i handpenningar årligen?

Axel till Anna.

För tus... (jag svor inte), jag kommer ihåg det nu. Fulla trehundrade riksdaler, jämt min hela, nya lön... och detta var alltid rent slut vid årets slut. Men, ängla-Anna, som gift skall du få se helt annat, då skall jag bli onaturligt hushållsam, — se på hvar styfver.

Anna till Axel.

Mycket roligt för din hustru! Gärna, bästa Axel, ville jag äfven se på hvar styfver och töja ut hvarenda en, men med allt det fruktar jag, om vi följa din plan, att vi småningom närma oss likheten med ett zigenarherrskap. Minns
du, att du dricker tre koppar kaffe hvar morgon, och då du en afton var hos oss, såg jag att du ingen föraktare var af ganska öfverflödig proportion rån och skorpor till tre koppar te.

Axel till Anna.

Jag skall hädanefter äta hafresoppa alla mornar och ölost alla kvällar... doppa spisbröd, efter du tror det andra blir för dyrt. Du har rätt. Man bör, som patriot, dessutom
afsäga sig bruket af alla öfverflödsartiklar, som ej frambringas af fosterlandets jord.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 03:28:52 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/axelanna/0030.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free