- Project Runeberg -  Bibeln / Evangeliska fosterlandsstiftelsen 1927 / Gamla testamentet
607

 (1927)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
User: Password:
Register | Login help

 
Search this site with Google:
 Project Runeberg | Catalog | RSS | Forum | Recent Changes | Comments?

PDF (B/W) - On this page / på denna sida - Andra Krönikeboken - 13 Kapitlet

scanned image

<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>

Below is the raw OCR text from the scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns den maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

607

Andra Krönikeboken. Kap. 13:4-19.

här av tappra krigsmän, fyra hundra tusen utvalda män; men Jerobeam ställde upp sig till strid mot honom med åtta hundra tusen utvalda tappra stridsmän.

4 Och Abia steg upp på berget Se-maraim i Efraims bergsbygd och sade: "Hören mig, du Jerobeam, och I, hela Israel.

5 Skullen I icke veta, att det är Herren, Israels Gud, som har givit åt David konungadömet över Israel för evig tid, åt honom själv och hans söner, genom ett saltförbund1?

4 Mos. 18: 19.

6 Men Jerobeam, Nebats son, Salomos, Davids sons, tjänare, uppreste sig och avföll från sin herre.

1 Kon. 11: 26.

7 Och till honom församlade sig löst folk, onda män, och de blevo Rehabeam, Salomos son, för starka, eftersom Rehabeam ännu var ung och försagd och därför icke kunde stå dem emot.

8 Och nu menen I eder kunna stå emot Herrens konungadöme, som tillhör Davids söner, eftersom I aren en stor hop och haven hos eder de guldkalvar, som Jerobeam har låtit göra åt eder till gudar.

1 Kon. 12: 28.

9 Haven I icke fördrivit Herrens präster, Arons söner, och leviterna, och själva gjort eder präster, såsom de främmande folken göra? Vemhelst som kommer med en ungtjur och sju vädurar för att taga handfyllning, han får bliva präst åt dessa gudar, som icke äro gudar.

2 Mos. 28: 41. 32: 29. 1 Kon. 12: 31. 2 Krön. 11: 14 f.

10 Men vi hava Herren till vår Gud, och vi hava icke övergivit honom. Vi hava präster av Arons söner, som göra tjänst inför Herren, och le-viter, som sköta tempelsysslorna;

1 Se Saltförbund i Ordförkl.

11 och de förbränna åt Herren brännoffer var morgon och var afton och antända välluktande rökelse och lägga upp bröd på det gyllene bordet och tända var afton den gyllene ljusstaken med dess lampor. Ty vi hålla, vad Herren, vår Gud, har bjudit oss hålla, men I haven övergivit honom. 2 Mos. 25:30,30, 37.

29: 38 f. 30: 34 f. 3 Mos. 24: 6 f. 2 Krön. 2: 4.

12 Och se, vi hava Gud i spetsen för oss, och vi hava hans präster med larmtrumpeterna för att blåsa till strid mot eder. I Israels barn, striden icke mot Herren, edra fäders Gud; ty då skall det icke gå

eder Väl." 4 Mos. 10: 9.

13 Men Jerobeam hade låtit kringgå dem och lagt ett bakhåll för att falla dem i ryggen; så stodo de nu mitt emot Juda män och hade sitt bakhåll bakom dem.

14 När då Juda män vände sig om, fingo de se, att de hade fiender både framför sig och bakom sig. Då ropade de till Herren, och prästerna blåste i trumpeterna.

15 Därefter hovo Juda män upp ett härskri; och när Juda män hovo upp sitt härskri, lät Gud Jerobeam och hela Israel bliva slagna av Abia och Juda.

16 Och Israels barn flydde för Juda, och Gud gav dem i deras hand.

17 Och Abia med sitt folk anställde ett stort nederlag bland dem, så att fem hundra tusen unga män av Israel föllo slagna.

18 Alltså blevo Israels barn på den tiden kuvade; men Juda barn voro starka, ty de stödde sig på Herren, sina fäders Gud.

19 Och Abia förföljde Jerobeam och tog ifrån honom några städer: Betel med underlydande orter, Je-såna med underlydande orter och Efron med underlydande orter.

<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>

Valid HTML 4.0!All our files are DRM-freeProject Runeberg, Wed Apr 22 20:47:03 2015
http://runeberg.org/