- Project Runeberg -  Biblioteksbladet / Tionde årgången. 1925 /
34

(1916)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Växjö stifts- och gymnasiebibliotek

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

sept. 1922 fick av stiftets byggnadskassa ett belopp av 42,160 kronor användas
för inredning av biblioteket i övrigt, och så kom det sig, att i aug. 1921 läsesalen
kunde tagas i bruk och att samma månad 1923 hela den gamla byggnaden stod nyrestaurerad
från källare till vind, så gott sig göra lät anpassad för sin nya uppgift.

Åtskilliga förhållanden hade bidragit till att komplicera arbetena och i vissa
fall fördröja dem. Hela övre våningen var från golv till tak fylld med böcker,
och även nedre våningen var belamrad med massor av böcker, på hyllor, i
bokstaplar. Ofta måste arbetet avbrytas, när någon större förflyttning skulle äga
rum. Därtill kom den omständigheten, att med två veckors undantag biblioteket
under hela reparationstiden varit tillgängligt för allmänheten, alldenstund
det för många skulle ha varit förenat med stora olägenheter, om biblioteket
alldeles stängts. Genom lösa papp väggar måste arbetsplatserna avspärras från
bokmagasinen. Dessa väggar flyttades i den mån arbetet fortskred. På grund av
byggnadens historiska värde måste även största omsorg iakttagas. Så måste t. ex.,
när vid yttre rappningens bortknackande vid portalen de gamla målningarna
kommo i dagen, hela yttre arbetet avbrytas, till dess K. Byggnadsstyrelsen och
Riksantikvarien underrättats och behandlat ärendet.

Början gjordes med utgrävning av källaren, vilket visade sig varå ett mycket
omsorgskrävande företag. Den grund på vilken byggnaden vilade, gick endast 6
à 7 dm. under jordytan och bestod i botten av mindre stenar utan förband.
Undermurningen kunde därför företagas för blott en meter i taget. I källaren
ha vunnits utrymmen för värmepanna, bränsle och toalettavdelning. Värmeledning
är inledd i byggnadens båda huvudvåningar, varvid värmeelementens kapacitet
avvägts så, att i bokmagasinen skall finnas en temperatur av blott + 8 à 10
grader vid vanlig rumsvärme i övriga avdelningar.

Samtidigt med att dessa arbeten pågingo i källaren, förändrades hela
takstolskonstruktionen. Därigenom vanns utrymme för inredning av en helt ny
magasinsvåning på vinden. Takfönster togos upp, varigenom byggnadens utseende
kom att likna det, som den under äldre tid häft. Den sänkning av taket i
mellanvåningens huvudparti, som ursprungligen var påtänkt och varigenom ur
biblioteksteknisk synpunkt stora fördelar skulle ha vunnits, godkändes ej av
byggnadsstyrelsen, då ett dylikt förfaringssätt alltför mycket skulle ha ändrat
byggnadens karaktär. I mellanvåningen ha därför inga andra förändringar vidtagits än
de justeringar av hyllor, som nödvändiggjorts av stora trappans flyttning från mitten
av byggnaden till östra gaveln och byggandet av trappan upp till vindsvåningen.

Byggnadens yttre har återfått sin ursprungliga röda färgton och sina gråvita
pilastrar. De gamla dekorationerna omkring portalen (två lejon hållande mellan
sig en sköld med Karl XII:s namnskiffer och årtalet 1715) ha framtagits och
restaurerats. Vad interiören beträffar, ha alla dekorativa moment koncentrerats till
hallen. Taket är indelat med bjälkar och fyllningar, på vilka utförts lasyrmålningar.

De nya utrymmen, som förvärvats, ha disponerats på följande sätt.

I hallen har omedelbart till höger om dörren anordnats en garderobavdelning.
För läsning av tidskrifter o. d. finnes här ett större bord med 8 sittplatser. Vid
väggen stå två katalogskåp med lådor för katalogkorten. Alla katalogerna äro
nu placerade i dessa skåp. Även finnes där en förevisningsmonter, där arbeten
av intresse bli utställda. På golvet ligga ljuddämpande gummimattor, för att de
i den bredvidliggande läsesalen studerande ej skola bli störda. Läsesalen är
belägen t. v. om hallen. De runt väggarna löpande hyllorna erbjuda ett utrymme
av omkr. 90 hyllmeter. 1 alla fönsternischerna äro ordnade arbetsplatser, avsedda
för dem, som äro sysselsatta med större arbeten. Tre bord i mitten av salen

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 18:56:13 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/biblblad/1925/0044.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free