- Project Runeberg -  Järnbäraren och andra berättelser (1914) /
24

(1914) [MARC] Author: August Blanche
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Järnbäraren

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

arbetsförtjänsten måste de insätta i den s. k. järnbärarekassan, varav de på gamla dagar eller när de blivit orkeslösa åtnjuta viss procent. Vanligtvis kvarstanna de då såsom vaktgubbar, vilkas göromål är att stänga och rengöra Vågen.

Järnbärarna bära järnet över ena axeln på en järnbeslagen lapp av läder, och de ombyta aldrig axel, varigenom kroppen blir något snedvriden, så att man vid första ögonkastet på en järnbärare kan säga, vilkendera axeln han uppoffrat åt tjänsten. Manufakturgods köres på kärror.

Det faller av sig självt, att ett så tungt yrke skall på längden var menligt för hälsan enär bröstet genom den starka tryckningen hårt angripes. Också hinna högst få någon högre ålder. Dock träffar man en och annan av dem, vilkas skuldror ej förr svikta, än när årens oemotståndliga börda förenat sin skeppundsvikt med järnets.

I allmänhet äro järnbärarne ett fromt och beskedligt folk. På senare tider har det lyckats deras förmän att väcka och underhålla ambition bland dessa järnkarlar. De hålla ett vaksamt öga på varandra, och begår någon, vilket likväl sällan händer, ett snedsprång av oärlighet, ansättes han därför hårt av sina kamrater, måste omvända och bättra sig, så framt han ej vill bli ut- och invänd av järnhårda händer, De äro, i likhet med allt annat lägre folk, gudfruktiga och gå varje söndag i kyrkan, då de utmärka sig för snygga kläder och ett städat uppförande. De ogifta, som vanligtvis flitigt besöka krogarna, ha sällan någon behållning av sin arbetsförtjänst, då allt skall gå åt till brännvin. De gifta däremot stå sig mycket väl och besökas dagligen av sina hustrur, som medföra mat åt männen, vilka således ej behöva lämna Vågen förrän om

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 15:53:16 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/blanjarn/0025.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free