- Project Runeberg -  Järnbäraren och andra berättelser (1914) /
73

(1914) [MARC] Author: August Blanche
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Ett litet baläventyr och ett litet gravkors

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

ingen gjorde något för hans. Han har befordrat oräkneliga giftermål, utan att ha fått så mycket som en karamell av bröllopskonfekten. Han har skaffat skuldsatta ungherrar arvtagerskor till många tunnor guld, men själv gått på gäldstugan.

Liknöjd för egna ekonomiska eller husliga affärer, hade han fullkomligt reda på alla andras. Torngren skulle aldrig kunnat föra en gäldenär och en fordringsägare tillhopa på samma bal, aldrig en ung man tillsammans med en flicka, som av denne blivit bedragen, aldrig en flicka ihop med den hon givit korgen. Han ville blott se glada, förhoppningsfulla ansikten på sina baler, liksom han ogärna fördrog annat än sidenskor och lackerade stövlar.

Trettiosex skillings kattun och sex riksdalers kläde fingo aldrig kliva över hans baltröskel. Han led vid åsynen av en illa tillskuren frack, ävensom av en fruntimmersklänning, som nyttjades på bal för andra gången, och han blev förtvivlad vid blotta tanken på halvsulor och tvättade handskar.

Han var ett orakel i toalettfrågor och fullkomlig statistiker i berörda fall. Så hade han t. ex. uträknat, att tio tusen skeppund koppar årligen konsumerades i Europa bara för knappnålar.

När Torngren för någon stundande bal uppgjort sin lista, råkade hela världen i dödlig ångest. Vem skulle få vara med? Vem hade blivit utesluten? Att få vara med, det var att hänföras till »comme il faut» ; att bli utesluten var nästan jämförligt med ärans förlust. Hela den dansanta världens öde vilade i Torngrens plånbok, kanske mellan ett par tolvskillingar.

En afton i augusti månad år 1830 stannade jag utanför ingången till Djurgårdsbrunnssalen. En vald dansmusik ljöd uppmuntrande inifrån.

Torngren, doftande av parfymer, svartklädd med

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 15:53:16 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/blanjarn/0074.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free