- Project Runeberg -  Järnbäraren och andra berättelser (1914) /
101

(1914) [MARC] Author: August Blanche
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Kusin Betty

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

pensionen; hon talade något franska och spelade något piano. Som hon efter sin mor ärvt ett gott hjärta, föreföll hon mindre bortskämd än man kunnat vänta av en dansdocka pr préférence.

Hon hade överflöd på tillbedjare och beundrare, men något allvarligt parti hördes icke av. Unga löjtnanter och sekreterare visste allt för väl, att kammarrättsrådet endast hade sin lön att leva av, och för någon annan var det aldrig värt att försöka.

Visserligen är det något bättre för de närande klasserna, sedan t. ex. jordbrukaren kallar sig för possessionat och hantverksmästaren för fabrikör; men såsom kavaljerer och dansörer anses de nästan lika otympliga som förr.

»En grov hand gör en fet mule», säger ett gammalt ordspråk, men aldrig var den modell för handskfabrikanten, och för en ung »bättre flicka» att trycka en sådan där hand, det vore ju att döda all romantik!

Därför går det som det går, d. v. s. mången flicka får gå där hon går, tröstande sig med det vanliga: den jag vill ha, den kunde jag inte få, och den jag kunde få, den ville jag inte ha o. s. v.

Det lilla hus på norr, vars våning farbror bebodde, ägdes av en hederlig sadelmakare, vars son var gesäll på faderns verkstad. Han var, som jag tyckte, en städad ung man med hyggligt utseende och omtalades som särdeles skicklig och trägen i sitt yrke. Jag såg honom en gång på en liten baltillställning hos farbror D., dit han i egenskap av son till värden blivit bjuden. Han var långt ifrån otrevlig att tala med, fest han i fruntimmerssällskap syntes tyst, förlägen och handfallen. Men trägnare kunde ej sylen söka lädret, än hans blick sökte den charmanta Betty; men just därför blev han också föremål för de unga damernas skämt.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 15:53:16 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/blanjarn/0102.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free