- Project Runeberg -  Järnbäraren och andra berättelser (1914) /
142

(1914) [MARC] Author: August Blanche
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Bror Fritz

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Frun fortfor att vägra. Den var hjärtslitande, denna strid emellan moderns önskan att bereda sina barn ett så stort nöje och hennes fruktan att de icke skulle bli emottagna. Men »bror Fritz» var icke den som släppte taget, och han hade goda bundsförvanter i döttrarna som omgåvo sin mor. Äntligen segrade modershjärtat, och slutligen såg man en »pas de trois» över gångstigen som ledde till brunnssalongen. Det är lätt att vara med i en »pas de trois», när man icke har mer än sjutton år under ena armen och sexton under den andra och själv bara tjugufem eller tjugusex på nacken.

Brunnssalongen var överfylld av herrar och damer, gamla och unga, som musicerade måttligt, men dansade desto omåttligare. »Bror Fritz» förde sina bägge damer genom sällskapet, som började få stora ögon, direkt fram till drottningen och presenterade sina protegéer för henne. Hennes nåd var vid dåligt lynne. Man hade nyss haft den »indelikatessen» att i hennes närvaro sjunga den där duetten ur Don Juan, som börjar med »Du bör ej fruktan bära» och slutar med »Ja, glad skall jag dig följa». Hon blev ännu mörkare i hågen, när hon fick se den biltoges döttrar. Men de unga flickorna voro så vackra, så blygsamma och darrande, och de nego med sådan underdånighet, att hennes nåd slutligen täcktes småle emot dem, och när drottningen ler, ler hela hovet.

»Bror Fritz» var outtröttlig uti att låta sina protegéer utveckla alla sina egenskaper. Glädjen, som så länge varit liksom tilltäppt i deras unga sinnen, tog sig nu med ens frisk luft och förde därvid med sig, som i en ström, all den friska naivitet och intagande ysterhet som rymmes i rena, oskyldiga hjärtan. Den biltoges döttrar gjorde furore både vid pianot och i dansen, och man började hålla »bror Fritz» räkning

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 15:53:16 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/blanjarn/0143.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free