- Project Runeberg -  Anteckningar om bortgångne samtida /
I:266

(1859-1861) [MARC] Author: Carl August Adlersparre
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Lars Hjortsberg - Lars Hjortsberg

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

och hänförande i det högre sorgespelet, sprittande af humor och lekande, med en outtömlig fyndighet i den högre komedien, utvecklade han samma genomförda mästerskap i framställningen af hvardagslifvets husliga scener, som i dem förlagda inom farcens gebiet. Han yttrade, med anledning af denna mångsidighet, så vackert:
"ingen roll har skådespelaren rätt att anse under sin värdighet att återgifva, nb.om den är sannt tecknad". Han ville härmed säga, att sanningen alltid är lärorik och förtjent af att framhållas. Och hur förundransvärdt sanningsfull han sjelf var i sitt spel samt hemmastadd i alla yrkets detaljer, äfvensom att planmessigt och med största takt och finess använda förrådet af alla hjelpmedel, derom vittnar en tilldragelse, föga känd, men väl värd att antecknas, såsom det säkraste vittnesbördet om Hjortsbergs sceniska förtjenster. Frydendal, sin tids störste och mest firade skådespelare i Danmark, kom till Stockholm och såg Hjortsberg spela. Efter sin återkomst till Köpenhamn var den qvicke, ståtlige Frydendal alldeles förändrad. Hans vänner frågade honom med oro om skälet. Svaret utföll: "jag har sett Hjortsberg spela komedi och jag önskar blott att jag aldrig varit och aldrig komme på scenen". Anekdoten är berättad af Nielsen.

Inom theatern fick Hjortsberg snart ett stort inflytande. Hans öfverlägsenhet berättigade honom till detsamma. Att han ej alltid begagnade sitt välde, såsom önskligt hade varit, eller såsom man egde rätt att fordra af honom, det har jag hört uppgifvas af fullt trovärdiga personer. Inflytandet var dock ej utan sin nytta. De råd, honom affordrades, gaf han klart och bestämdt. Vid tillfällen då han af unga fremlingar tillspordes om det

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 16:32:15 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/bortgang/a0270.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free