- Project Runeberg -  Djurens lif / Däggdjurens lif /
73

(1882-1888) Author: Alfred Edmund Brehm
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - I. HAND-DJUR (PRIMATES) -

4:E ORDNINGEN: Flädermöss (Chiroptera)

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

FLÅDEBMÖSS I ALLMÄNHET.

dock tidigare, somliga redan klockan mellan 3 och 5 på eftermiddagen. »Ju
fattigare årstiden är på insekter», säger Al tum, »desto längre tid jaga de, ju rikare*
den är, desto kortare tid bedrifva de jagten.» Hvarje art har sina egendomliga
jagt-områden: i skogar, trädgårdar, alléer och gator, öfver långsamt rinnande eller
stillastående vatten o. s. v., mera sällan öfver fria fältet, emedan de der hafva mindre
att jaga. I den rikare södern ser man dem likväl ofta flyga öfver majs- och
risfälten, som alltid hysa en mängd insekter. Vanligen hålla de sig inom ett litet
område; de större arterna torde dock flyga längre, och om de stora arterna i södernr
de s, k. flygande hundarne, vet rnan, att de kunna flyga flera mil. »På sina
jagter», säger Ål tum, »pläga flädermössen planmessigt afdrifva sitt jagtområde, i
det att de så länge fladdra kring på samma ställe i ett hörn, eller upp och ned I
en gata eller allé, eller på en fläck öfver vattenbrynet, till dess de öfvertygat sigr
att något byte ej längre finnes, då de plötsligt begifva sig till ett annat ställe för
att förfara på samma sätt. Dervid låta de ej ens störa sig af ett felskott.» Om
dagen hålla sig flädermössen dolda på de mest olika gömställen. I våra trakter ära
ihåliga träd, obebodda hus och mera sällan klippremnor och grottor deras sofplatser.
I sydligade länder sofva många arter hängande i trädens grenar, när dessa bilda ett
tätt tak, men de flesta bo dock i bergsskrefvor, gamla ruiner och dylikt.

De flesta flädermöss äro sällskapliga, och många arter jaga och sofva till
sammans, men alldeles utan strid aflöper visserligen icke deras samlif: ett godt rof och
en lämplig sofplats äro dertill tillräckliga orsaker. A andra sidan söka deremot da
friska efter förmåga bistå sjuka och nöds-tälda kamrater, och detta göra icke blott de
starka flyghundame, utan äfven smärre flädermöss. Flera arter lefva i fiendskap med
hvar andra. Sådant är t. ex. förhållandet mellan de blodsugande bladnäsorna och
de långörade läderlapparne.

Flädermössens föda består af frukter, insekter och undantagsvis äfven
ryggradsdjur och blod, som de suga ur större eller mindre djur. De europeiska flädermössen,,
med undantag af bladnäsorna, förtära blott insekter, i synnerhet nattfjärilar,
skalbaggar, flugor och myggor. Deras hunger är utomordentlig; de större äta med
lätthet ett dussin ollonborrar, de minsta några tjugutal flugor, utan att blifva mätta.
Heuglin har iakttagit, att flädermössen i nordöstra Afrika åtfölja de stora
boskaps-hjordarne på deras vandringar från en betesplats till en annan. Orsaken härtill är
den mängd flugor och andra insekter, som alltid svärma kring boskapen.

Men äfven oberoende af sådana anledningar är det icke osannolikt, att långt
flera flädermöss än man vanligen antager företaga vandringar, ehuru ej så vidsträckta
som foglarnes. Redan länge har man vetat, att somliga draga från högre orter till
lägre och tvärt om samt mot vintern till sydligare trakter. Värme är for
flädermössen ett nödvändigt vilkor; också förmå de uthärda en ansenlig hetta.
Flyghundame-t. ex. välja sig ofta till dagslummern platser, der de ej hafva minsta skydd för
solens strålar. Vid kall och regnig väderlek qvarstanna de flesta arterna i sina
kryphål, och de, som under kalla aftnar flyga omkring, återvända ganska snart till sina
sofställen.

Vid vinterns inträde falla de i högre breddgrader lefvande flädermössen i en
mer eller mindre djup vintersömn. De uppsöka för detta ändamål platser, som ära
så mycket som möjligt skyddade mot väderlekens inflytande, såsom grottor,
källar-hvalf, varma vindsloft och dylikt. Här finner man dem hängande vid bakbenen,
antingen ensamma eller i sällskap, bestående af ända till flera hundra stycken, som
hänga ibland bredvid hvar andra, ibland äfven på hvar andra, så att de bilda klum-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 19:00:12 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/brehm/daggdjur/0093.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free