- Project Runeberg -  Djurens lif / Däggdjurens lif /
237

(1882-1888) Author: Alfred Edmund Brehm
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - II. KLODJUR (UNGUICULATA) -

5:E ORDNINGEN: Rofdjur (Carnivora) - 5:e Familjen: Mårddjur (Mustelidæ)

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

HONUNGSGRÄFLINGAR.

237

70 cm., hvaraf omkring 25 cm. komma på den jemförelsevis långa svansen. Håret
är långt och sträft; panna, bakhufvud, nacke, rygg, skuldror och svans äro askgrå,
nos, kinder, öron, strupe, bröst, buk och ben svartgrå, och båda färgerna skiljas
skarpt från hvar andra vanligen genom en ljusgrå kantstrimma. Rateln bebor
underjordiska hålor, som han sjelf med otrolig färdighet förstår att utsvarfva.
Klumpig, långsam och ovig, skulle han knappast vara i stånd att undkomma sina fiender,
om han ej vore utrustad med förmågan att bokstafligen sänka sig ned i jorden, eller
med andra ord så hastigt gräfva sig en håla, att han hinner dölja sig under ytan,

Fig. 97. Afrikansk Honungsgräfling eller Ratel (Mellivora capensis). 1/6 af nat. st.

innan den honom förföljande fienden kommit nog nära för att gripa tag i honom.
Till sitt lefnadssätt visar han sig vara ett nattligt rofdjur, ty om dagen begifver han
sig blott sällan ut på ströftåg. Nattetid deremot vandrar han helt långsamt och
makligt omkring för att fånga små däggdjur, foglar, sköldpaddor, snäckor och maskar
samt uppgräfva rötter och leta efter frukter, men framför allt är han en passionerad
vän af honung och derför också en ofantligt ifrig bijägare. I Afrika bebo bina
hufvudsakligen öfvergifna hålor i jorden; sådana bon äro ifrigt eftersökta af rateln, som
mot binas bett skyddas af sin tjocka fäll, under hvilken ett tjockt fettlager
utbreder sig.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri May 10 20:29:12 2019 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/brehm/daggdjur/0257.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free