- Project Runeberg -  Djurens lif / Däggdjurens lif /
269

(1882-1888) Author: Alfred Edmund Brehm
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - II. KLODJUR (UNGUICULATA) -

6:E ORDNINGEN: Insektätare (Insectivora) - 4:e Familjen: Spetsmöss (Soricida)

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

nämnt, lukten främst. Det förekommer ofta, att fångade och åter lössläppta
näbbmöss springa till baka i fällan, blott derför att denna luktar af näbbmus. Få djur
visa en så ringa sällskapsdrift och bemöta sina likar med sådan grymhet, som just
näbbmössen. Endast mullvaden torde här vid lag kunna ställas i jembredd med dem,
De olika könen lefva icke en gång i fred med hvar andra utom under parningstiden.
Under den öfriga delen af året äter den ena näbbmusen upp den andra, så snart
någon af de stridande öfvervunnos. Ofta ser man två individ inbegripna i en så
ursinnig strid, att man kan gripa dem med händerna; de bilda då ett formligt
nystan och tumla omkring på marken, fast inbitna i hvar andra, med ett raseri, som
skulle vara värdigt den vildaste bulldogg. Endast högst sällan träffar man större
samlingar näbbmöss i fredlig sammanlefnad. Cartrey hörde en gång ett oafbrutet
prassel och larm i torrt löf och upptäckte en talrik hop af ifrågavarande djur,
enligt hans beräkning omkring 100 stycken, hvilka med pipande läten sprungo kors
och tvärs och syntes inbegripna i lek med hvar andra.

Den drägtiga näbbmushonan bygger sig ett bo af mossa, gräs, löf och
växtstjelkar, helst i murar eller under trädrötter, och förser det med flera sidogångar
och en mjuk innanfodring. Här framföder hon mellan maj och juli 5 till 10 ungar,
hvilka äro nakna och blinda. Till en början daggar modern dem med mycken
ömhet, men snart kallnar kärleken, och ungarne begifva sig då ut för att sjelfva
förskaffa sig föda. Dervid lemna de slägtskapen utan afseende, såsom nämndt är, ty
en näbbmus förstår med föda redan från ungdomen allt kött, som hon kan komma
öfver, till och med en anförvandts lik.

Märkvärdigt är, att högst få andra djur äta näbbmöss, hvilket dock, såsom jag
ofvan nämnt, påtagligen har sin grund i motviljan för dessa djurs myskartade
utdunstning. Denna utdunstiiing härrör från två körtlar, belägna på kroppens sidor,
närmare bogen än länden.

Den Nordiska dvergnäbbmusen (Sorex pygmaeus) är det minsta däggdjur
i Sverige. Hela hennes längd utgör omkring 9 cm., hvaraf 4 cm. tillhöra svansen;
men ofta träffas mindre exemplar, af hvilka de minsta varit ansedda såsom en
särskild art. Hon har jemförelsevis längre hufvud än föregående art och saknar den
skarpa gränsen mellan ryggsidans mörkare, gråbruna och buksidans ljusare, gråhvita
färg. Hennes utbredning sträcker sig öfver hela Sverige; för öfrigt är hon känd
från England och norra Europa ned till Schweiz och från norra Asien bort till
Kamtschatka.

Fältnäbbmöss. - Fältnäbbmössen (Crocidura) hafva 28 till 30 hvita
tänder; i öfverkäken stå i olikhet med föregående slägte 3 eller 4 enspetsade tänder. -
Husnäbbmusen (Crocidura Araneus, fig. 110, till venster) har en kroppslängd af
11,5 cm., hvaraf svanslängden upptager 4,5 cm. Hon är ofvan brungrå, i ungdomen
svartgrå, på undersidan något ljusare utan skarp färggräns, på läppar och fötter
ljusbrunaktig. Svansen är ofvan ljust gråbrun, undertill hvitgrå. Tänderna äro 28.
Från norra Afrika utbreder denna näbbmus sig öfver södra, vestra och mellersta
Europa ända till nordliga Ryssland, förekommer äfven i nordöstra Sibirien, men
synes deremot saknas i England, Danmark, Skandinavien och Holland. Enligt
Blasius föredrager hon fält och trädgårdar framför skogen. Ingen annan näbbmus-art
vänjer sig så lätt vid menniskans närhet, ingen kommer så ofta i lador och stall.
Äfven i källare och skafferier uppslår hon sina bopålar i någon mörk vrå.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 19:00:12 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/brehm/daggdjur/0289.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free