- Project Runeberg -  Djurens lif / Däggdjurens lif /
270

(1882-1888) Author: Alfred Edmund Brehm
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - II. KLODJUR (UNGUICULATA) -

6:E ORDNINGEN: Insektätare (Insectivora) - 4:e Familjen: Spetsmöss (Soricida)

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

För öfrigt liknar hon till sina vanor fullkomligt den allmänna näbbmusen. - Den
Sydeuropeiska dvergnäbbmusen (Crocidura suaveolens), på grund af sina 30
tänder ansedd såsom representant för ett eget slägte (Pachyura), är det minsta af alla
kända däggdjur, blott 6,5 cm. lång, hvaraf svansen utgör 2,5 cm. Djuret finnes i
nästan alla länder kring Medelhafvet och Svarta hafvet, i norra Afrika, södra
Frankrike, Italien och på Krim.

Vattennäbbmöss. - Vattennäbbmössen (Crossopus) hafva liksom de
egentliga näbbmössen mörkbruna tandspetsar. Fötter och tår äro på sidorna besatta med
styfva borsthår (simhår), och den på öfre sidan likformigt håriga svansen har
undertill långs midten en köl med dylika borst.

Fig. 111. Vattennäbbmus (Crossopus fodiens). Nat. st.

Vattennäbbmusen (Crossopus fodiens, fig. 111) är en af de större arterna,
11,8 cm. lång, hvaraf 5,3 cm. komma på svansen. Den fina, täta och mjuka pelsen
är vanligen ofvan svart, om vintern mera glänsande än om sommaren, på
undersidan deremot gråhvit eller hvitaktig, mången gång fläckig af gråsvart. Pelshåren
sluta så fullkomligt till hvar andra, att icke en droppe vatten kan intränga till
huden. Simborsten kunna så utbredas, att de likt tänderna i en kam stå ut från
fötternas sidor och åter sammanläggas, så att de föga synas. Behörigen utbredda, bilda
de en fullkomlig åra och göra utmärkt tjenst. Såsom det synes, är
vattennäbbmusen utbredd öfver nästan hela Europa, från England och Östersjöländerna ända upp
i Lappland och ned till Spanien och Italien, samt finnes dessutom i en stor del af
Asien. I bergsbygden uppstiger hon till betydande höjd, på Alperna ända till 2000 m.
öfver hafvet. Hon uppehåller sig företrädesvis vid bergstrakternas vattendrag och helst
vid sådana, som delvis hålla sig öppna äfven under den starkaste vinterköld. Med

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 19:00:12 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/brehm/daggdjur/0290.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free