- Project Runeberg -  Djurens lif / Däggdjurens lif /
396

(1882-1888) Author: Alfred Edmund Brehm
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - III. DÄGGDJUR MED KLUFVEN ELLER DUBBEL SLIDA (DIDELPHIA) -

9:E ORDNINGEN: Pungdjur (Marsupialia). -
B. Fruktätande pungdjur (Carpophaga) - 4:e Familjen: Pungapor (Phalangistida) - 5:e Familjen: Pungbjörnar (Phascolarctida)

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Kuskuter (Cuscus) bilda ett annat slägte, med aflång, lodrätt stäld pupill och
med gripsvansen fullständigare utvecklad, blott vid roten till hälften af sin längd
hårbeklädd. De lefva på Moluckerna, Nya Guinea och Timorgruppen, högt skattade
af infödingarne såsom ett fett och godt villebråd.

Femte Familjen: Pungbjörnar (Phascolarctida).

Ett af de märkvärdigaste pangdjuren är den så kallade Koalan eller
Pungbjörnen (Phascolarctos cinereus, fig. 173), den enda arten inom familjen. Kroppen
är klumpigt byggd, hufvudet bredt och kort med stora, ludna öron. Både fram- och
bakbenen hafva gripfötter; på framfötterna kunna de båda innersta tårna sättas mot
de tre yttre, och på bakfötterna finnes en stark tumme utan klo, hvilken kan sättas
mot de fyra andra tårna, som hafva långa, krökta och spetsiga klor. Namnet
»pungbjörn» är betecknande, ty djuret har både i kroppsbyggnad, gång och hållning
stor likhet med en ung björn. Han är 60 cm. lång och 30 cm. hög. På
ryggsidan är han rödaktigt askgrå, på buksidan hvitgul, öronen äro utvändigt svartgrå.

Fig. 173. Koala eller Pungbjörn (Phascolarctos cinereus). 1/6 af nat. st.

Pungbjörnen har sitt hemland i Nya Syd-Wales och träffas i synnerhet uti
skogarne sydvest från Port Jackson; dock är han ingenstädes allmän. Hanne och hona
träffas parvis klättrande omkring i de högsta träd, men med synnerlig långsamhet
och tröghet. Han är till hälften ett nattdjur och sofver alltid under
middagstimmarne i gummiträdens kronor. Stilla och obemärkt klättrar han omkring på
grenarne och äter bladen och de unga skotten. I fångenskap blir han lätt tam och lär
sig snart att känna sin vårdare. Så vidt man vet, föder honan blott en unge åt

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 19:00:12 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/brehm/daggdjur/0416.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free