- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
2

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 1 - Villa i Kevinge, av Sven Ivar Lind, professor

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

VILLA I KEVINGE

S^tdcfe^if SAR ^/^e-n-

Norr

Kevinge Strand är ett litet bostadsområde med
knappast mer än ett dussin villor, belägna mellan Kevinge
golfbana och Edsviken, mitt emot Ulriksdal.
Kevinge-vägen, som det tar 10—15 minuter att gå från
Norrtäljevägen, slutar inom området. Den här tomten ligger litet
skymd från vägen, i en backe som sluttar mot söder
ungefär i: 8 ned mot den planare strandmarken; då den
hörde till Kevinge gård fanns här växthus, bänkgårdar
och trädgårdsland; från den tiden finns några gamla
fruktträd kvar.

Önskan om ett stilla, genombelyst vardagsrum och
förkärlek för söderläget har varit bidragande orsaker till
planens form. Genom att kök och matsal lagts ett par
steg under huvudplanet har kortare trappförbindelser
vunnits mellan matsal och loggia, kök och källare och till
vinden, där det blivit plats för ett ganska rymligt
gavelrum. Därigenom ansluter sig huset också något till
marklutningen. Av källarutrymmena har tvättstugan och ett
verkstadsrum soligt läge.

Väggmaterialet är Ytong; sockeln, loggians murverk
samt taktäckning och beklädnad på den delvis
ouppvärmda östra gavelväggen är Glavaskiffer; rännor och
beslag är av koppar och bly. Putsen är riven med
tegelsten, vilket givit en lätt rosa ton, mera levande och
skiftande med dagern än vad kalkfärg blir. Invändigt har
väggarna i vardagsrum, förstugång och matsal filtad puts;
sovrummen är tapetserade. Golven i förstugång och
kapprum, matsal och köksförstu är av hyvlad kalksten, tåliga

och lättskötta; i övriga bostadsrum långstav av ek, oljad
och bonad, i köket korkparkett. I matsalens och loggians
tak och i takfoten har träet kalkats och borstats. Den
öppna spisen i matsalen är försedd med ett rötisserie,
vilket trots sin ålderdomliga tradition i inte ringa grad
kan betecknas som en modern bekvämlighet i ett nutida
hushåll.

Mer än interiörerna, som ännu inte fått sin avsedda
fason, har trädgårdens ordnande fångat vårt intresse.
Det kunde börja några år innan huset byggdes, sker
under hand efter ögonmått och i huvudsak med eget
arbete. En del plantering och markbehandling, särskilt i
närheten av huset, var ännu inte gjord dål bilderna togs.
Trädgården är avsedd att alltmera sönderfalla i fem
delar : en förgård som i norra gränsen slutar med en
spa-liermur, en köksgård i öster, en avskild gårdsplats
utanför vardagsrummet, fruktträdgården framför
söderfasaden samt, delvis skild från denna med en gärdsgård,
något som småningom skall bli en halvvild strandäng.

Huset byggdes 1945—46. Civilingenjör Sven A. Tyrén,
Rörtekniska Byrån och Elektriska Prövningsanstalten
har hjälpt mig med konstruktioner, sanitets- och
elpro-gram. Byggmästare Bernhard Angdin i Danderyd skötte
byggnadsarbetet på räkning, en trevlig och bra form för
ett villabygges bedrivande.

Fotografierna ha tagits av C. G. Rosenberg.

Sven Ivar Lind.

Byggmästaren 1949, 2 I ^

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0010.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free