- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
123

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 6 - Inbjuden tävling om Ekmanska Sjukhuset i Göteborg, av Folke Löfström, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

INBJUDEN TÄVLING OM EKMANSKA SJUKHUSET I GÖTEBORG

Ett nytt mammutsjukhus skall byggas, denna gång
i Göteborg. Stadens kraftiga tillväxt på senare år
har återspeglat sig i en akut brist på vårdplatser, så
allvarlig att man förutom den nu pågående om- och
utbyggnaden av Sahlgrenska sjukhuset, redan
planerar två nya centralsjukhus, nämligen i första hand
Ekmanska för de östra delarna och i andra hand
Lundbysjukhuset för de norra. Det nu tävlingsbelysta
sjukhuset, som fått sitt namn i arv efter ett gammalt
donationssjukhus, avses enligt programmet omfatta
ett lasarettssjukhus, ett epidemisjukhus samt ett för
kroniskt sjuka. Den sammanlagda vårdplatssiffran
i 615 blir därigenom mindre avskräckande.

Byggnadsmassorna har trots uppdelningen berett
de tävlande stora bekymmer. Det gällde att söka
bevara det mesta av områdets vackra natur och rentav
idealiska förutsättningar med en vacker dalgång i
söder att rikta patienternas blickar mot, utan att
därigenom låta någon av de tre enheterna komma i
skymundan för en eller båda av de två andra.

Bäst i detta avseende har förste pristagaren
(Ahlberg-Ekeberg-Rosén) bemästrat svårigheterna då han,
enl. prisnämndens utlåtande, på tal om
epidemisjukhuset, lyckats accentuera dalgångens breddmått och
givit anläggningen en vacker rytm i harmoni med
landskapet. Detta sker emellertid i någon mån på
bekostnad av de yttre kommunikationerna som blivit
relativt spridda och långa. På denna punkt har Frölén
försökt åstadkomma en central, öppen plats, till
vilken samtliga tre sjukhusen ha anslutning med sina
huvudentréer, en i och för sig förtjänstfull tanke.
Kravet på epidemisjukhusets isolering har dock
därigenom delvis försummats.

Ett av de övriga förslagen, Eliassons, uppvisar ett
eget och säkerligen alldeles originellt grepp på
uppgiften. Anläggningen har uppdelats i minsta möjliga
enheter, vilka utformats som punkthus. Härigenom
har författaren sökt betona den rent mänskliga
skalan. Sämre har han dock lyckats med betoningen av
landskapet. Man instämmer gärna med prisnämnden
att orienteringen borde varit mot söder i stället för
som nu mot öster. Anläggningens tyngdpunkt är
dessutom starkt förskjuten mot dalens västra sida,
motiverat av huvudentrén där.

Ur sjukhusteknisk synpunkt har tävlingsuppgiften
blivit allsidigt belyst, med mer eller mindre lyckade
försök att finna nya lösningar, som kunna bli
befrämjande för den fortsatta utvecklingen inom
siukhus-planeringen. Eliassons avsteg från det kompakta block-

Vignett: Entréhallen i förslaget »1155».

DK. 725-51

sjukhuset har redan vidrörts. Det Ahlbergska
lasarettssjukhuset innebär ett försök till en radikal
lösning av den hittills så vanliga dualismen mellan
säng-bvggnaden och behandlingsbyggnaden, genom att
placera den förra principiellt sett ovanför den andra.
Konsekvensen har blivit en markant skuggsida, inom
vilken de flesta behandlingsavdelningar äro belägna.
Frölén har känt samma problem dock utan att
utnyttja hissbatterierna på samma sätt men genom en
elegant vändning försett poliklinikbyggnaderna med
rikligt av den åtrådda solglimten. Frågan är om inte
hans förslag i vissa delar är det Ahlbergska
överlägset trots de inre kommunikationstekniska fel som
enligt utlåtandet vidlåder detsamma. Förslaget i sin
helhet torde dock ha fallit på huvudgrupperingen av
byggnaderna med hänsyn till områdets struktur.

Om det till utförande förordade förslaget kan f. ö.
sägas, att poliklinikernas anordning i huvudsak i
bottenvåningen är tilltalande, och att i
vårdavdelningarna ett försök äntligen är gjort att lätta upp
de hittills trista korridorerna med tydligt markerade
ljusintag och samlade bilokalgrupper. Man ställer sig
dock något frågande inför hur författaren i
fortsättningen kommer att klara norrsidan mot den livligt
trafikerade Torpagatan. Den öppna ytan mot söder
förefaller att vara något för onödigt tillknuten genom
det korta avståndet mellan epidemin och kronikerna.
Det vore tacknämligt om vtan ytterligare något kunde
ökas i bredd mellan dessa avdelningar.

Prisnämnden har i sitt utlåtande konstaterat, att
tävlingen visat att det är möjligt att till tomten
förlägga de tre sjukhusenheterna, men att intet av
förslagen kan läggas till grund för utförande utan
omarbetning.

Sjukhusdirektionen i Göteborg bör ha en särskild
eloge för det omsorgsfulla och digra yttrande som
fogats till prisnämndens utlåtande.

Resultatet av tävlingen visar ännu en gång, att
specialistdyrkan är något överdriven vid projekterande
av anläggningar av denna art, att huvudsaken är att
allmänt skickliga arkitekter bli inkopplade på eljest
specialisterna förbehållna uppgifter. Glädjande är att
landsting och kommuner mer och mer tycks inse
nyttan av tävlingsförfarandet och detta bör ytterligare
rekommenderas varigenom ett flertal stora
byggnadsobjekt, som nu för vissa myndigheter synes olösliga
säkert skulle kunna finna sina lösningar.

Folke Löfström

Byggmästaren 1949, 6 131

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0131.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free