- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
124

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 6 - Inbjuden tävling om Ekmanska Sjukhuset i Göteborg, av Folke Löfström, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Tävlingens resultat: Situationsplan. Skala 1:6000.

Sju förslag ha inlämnats. »1155» författat av arkitekter sar Hakon
Ahlberg, Erik Ekeberg och Nils-Inge Rosén, Stockholm. »Friska
Vindar» av arkitekt sar John Eliasson, Göteborg. »Asklepios» av
arkitekt sar Sture Frölén, docent Torgny Sjöstrand och arkitekt ma a
Erik Petersen, Stockholm. »Idé» av arkitekter sar R. O. Swensson
och M. L. Mandelius, Göteborg. »Mycket begärt» av arkitekter sar
Gunnar Wejke och Kjell Ödeen, Stockholm. »Tre i ett» av arkitekt
sar G. Birch-Lindgren och Elmer Lohk, Göteborg. »Höghus» av
arkitekt sar G. Birch-Lindgren, B. Hjelm-Jensen och K.
Bore-Jacobsen, Stockholm. Prisnämnden har bestått av Sten Branzell, Nils
Einar Ericsson, Evert Frankenberg, Paul Hedqvist, Hugo Höglund,
V. Henriksson och M. E. Molander.

»1155». Förordat till utförande. Av
arkitekter sar Hakon Ahlberg, Erik
Ekeberg och Nils-Inge Rosén, Stockholm.

Prisnämnden:

Huvudgreppet i situationsplanen med
de olika i anläggningen ingående
byggnaderna, placerade omkring en mot
söder öppen park i intim kontakt med det
omgivande landskapet, är vackert tänkt
och genomfört. Förflyttningen av vägen
Fräntorp—Härianda tjärn åt öster har
därvid varit till fördel och underrättat
greppets genomförande. Omkring parkens
övre delar gruppera sig naturligt
lasarettssjukhuset i norr, kronikersjukhuset i
väster och epidemien i öster.

Från trafikplatsen i områdets
nordvästra hörn kommer man på ett
överskådligt och enkelt sätt i kontakt med
dessa tre huvuddelar av anläggningen.

Lasarettssjukhuset är logiskt och klart
uppbyggt omkring den centrala mot öster
och parken vackert vettande
poliklinik-hallen, från vilken sängbyggnaden stiger
i höjden. Från hallen fördelas patienterna
enkelt och naturligt till poliklinikerna i
de mot norr belägna flyglarna, som
innehålla alla poliklinik- och
behandlings-delar utom kirurgisk operationsavdelning,
vilken förlagts överst i sängbyggnaden.
Mot sistnämnda anordning kan man
möjligen ställa sig tveksam och mot
poliklinikflyglarna kan med fog den
anmärkningen göras, att de i dessa flyglar
belägna arbetsrummen komma att ligga
skuggade av sängbyggnadens stora skärm
mot söder. Den psykiatriska klinikens
splittrade entréförhållanden äro ej
välbetänkta. Bortsett från dessa
invändningar kan lasarettssjukhuset ur
sjukhus-tekniska synpunkter betecknas som en
god lösning. Vårdavdelningarna ha blivit
föremål för särskilt studium med vunnen
trevnad utan åsidosättande av praktiska
krav.

Kronikersjukhuset har spritts över en
stor planyta, delvis till förfång för
parkens öppenhet. Planlösningen är
emellertid klar och överskådlig med goda inre
förbindelser och har vid sidan därav en
human och trevlig atmosfär.

Genom placeringen av epidemiens låga
observationsavdelningar nedanför
vårdavdelningarnas högre upp belägna
byggnadslängor ha dalgångens breddmått
accentuerats och denna del av anläggningen
fått en vacker rytm i harmoni med
landskapet.

Beträffande den yttre utformningen av
de olika byggnadsdelarna ha dessa i
allmänhet fått en för ändamålet väl lämpad
och vackert avvägd arkitektur.
Säng-byggnadens veckade norrfasad och de
ganska vilt växande poliklinikflyglarna
ha ej erhållit den arkitektoniska rykt och
ans, som med rätta skidle kunna begäras
av denna mot en framtida stor trafikled
gränsande del av den stora
sjukhusan-läggningen.

Huvudbyggnaden. Fasad mot söder. Skala i : 1600.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0132.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free