- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
127

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 6 - Inbjuden tävling om Ekmanska Sjukhuset i Göteborg, av Folke Löfström, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Prisnämnden :

Från trafikplatsen vid Torpagatan, som ur
kommunikationsteknisk synpunkt fungerar väl, når man
entrébyggnaden, vilken ligger i god kontakt med denna plats.
Härifrån svänger i en båge mot söder ett i plan liljeformat
vägnät över ett ganska vidsträckt område, som praktiskt
taget på alla sidor omges av byggnader. I väster ligger
lasarettssjukhusets behandlingsbyggnad med kvinnokliniken
som en mot söder avgränsande flygel, i öster köks- och
ekonomiavdelningens omkring 200 meter långa, låga fasad
och i norr avgränsas området av en räcka smärre
bostadshus. Denna stora avgränsade plats disponeras helt av den
utifrån kommande allmänheten. De öppna delarna az’
landskapet söder härom behärskas av de sjuka. Denna
uppdelning av området i två från varandra så hårt avskilda
delar har splittrat anläggningen på ett föga övertygande
sätt.

Lasarettssjukhuset i väster, som har en något spatiös
planläggning, är ett gott bidrag till frågan om
utformningen av en modern sjukhusbyggnad. Genom att
tvärvända sängbyggnaden mot behandlingsbyggnadens
huvudriktning, har denna kunnat föras åt sidan ut ur
sängbyggnadens slagskugga, vilken anordning ur
belysningssyn-piinkt måste betecknas som en stor vinst i jämförelse med
vanligen förekommande lösningar av detta problem.
Principen kan emellertid tillämpas med fördel endast under

förutsättning att varje våning i sängbyggnaden innehåller
blott en vårdavdelning. Så har ej blivit fallet i den här
föreliggande lösningen, som därför lider av en del inre
kommunikationssvårigheter, som i särskild grad beröra
röntgenavdelningen. Oavsett detta är lasarettssjukhuset en
koncentrerad och bra utformad anläggning.

Denna koncentration återfinnes däremot ej i det på
längden uttänjda kronikersjukhuset, som begränsar
Här-landa tjärnvägens västra sida på en sträcka av omkring
300 meter. Den karaktär av gatubebyggelse, som
författaren här åsyftat att skapa, kan måhända ur psykologisk
synpunkt vara motiverad men har i samband med ovan
nämnda långa ekonomihuslänga gett hela anläggningen
en stel och styv ryggrad, som på ett olyckligt sätt klyver
dalen i två delar. Den i väster domineras överväldigande
av lasarettssjukhusets sängbyggnad, som väl hårt tränger
sig på skogshöjden väster därom. Den i öster har fått en
mjukare utformning genom epidemisjukhusets här belägna
paviljonger.

Om man alltså ställer sig tveksam beträffande
tillvaratagandet av områdets 7iaturliga förutsättningar, vilket kan
bero därpå att författaren fäst allt för stort avseende vid
bibehållandet av Härianda tjärnvägen som allmän
trafikled på nuvarande plats, vill man gärna med avseende på
de olika byggnadernas utformning i plan och fasad ge
förslagställaren en eloge för det understundom talangfulla
studium, som ägnats dessa.

Entréplan. Skala 1 : 1600.

Sektion.
Skala i : 1600.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0135.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free