- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
128

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 6 - Inbjuden tävling om Ekmanska Sjukhuset i Göteborg, av Folke Löfström, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

»Friska Vindar». Arkitekt sar John Eliasson,
Göteborg. Prisnämnden:

Med hänsyn till byggnadsdelarnas gruppering är
förslaget mycket förtjänstfullt. Förslagställaren har strävat
efter att erhålla ett antal byggnadskroppar med
»mänsklig» skala och har förlagt dessa på ett tilltalande sätt.
Från entrén räknat på höger hand de låga lamellerna
— på vänster punkthusen — tillsammans inramande den
öppna slätten upp mot östersluttningen. Grupperingen
stores emellertid av att tillfartsvägarna till de olika
byggnaderna ligga på samma sida som slätten ocli störa
sambandet mellan byggnaderna och denna. Ju mer man
tränger in i förslaget finner man det oemotsägligt att för
dylikt ändamål hade en orientering av denna friplats i
sydlig riktning — mot det här mer dominerande berget —
samt utan störning av tillfartsvägarnas trafik varit att
föredraga. Helheten stores dessutom az’ att den
industriellt betonade delen med ccntralkök, värme- och
kraftverk, kolgård och verkstäder dominerar slättens fond.

Förslagställaren anför, att inhägnader skola sträcka sig
runt det egentliga sjukhusområdet. Huvudentrén är
förlagd vid Torpagatans trafikplats intill höghuset.
Emellertid finnas i förslaget fyra olika större entréer, ett
förhållande som ur såväl inhägnads- som
övervakningssynpunkt är olämpligt. Förslagställarens strävan att
åstadkomma någonting nytt och blåsa friska vindar i
sjukhusanläggningarna är vällovlig och han har utsträckt
detta att även gälla vårdavdelningarna, där lian framvisar
ett försök till en ny inre planläggning. Några fördelar
utöver den vanliga typen på vårdavdelning torde han
därvid icke ha nått. Så är korridorlängden inom varje
vårdavdelning i huvudsak lika lång som vid traditionell
utformning. Avdelningen är föga Överskådlig, och ur
belysningssynpunkt synes korridorsystemet ej erbjuda de
fördelar som författaren avsett. Mot huvudkomplexets inre
trafikförhållanden kunna berättigade anmärkningar göras.
Sålunda är den yttre och inre trafiken till
behandlings-avdelningar och polikliniker icke tillräckligt differentierad,
i hög grad beroende därpå att poliklinikbyggnaden spärrar
kommunikationen mellan behandlingsbyggnaden och
sängbyggnaden. — — —

Avskiljandet av hud- och könsavdelningarna i en
särskild paviljong måste anses vara olämpligt.

Den söder om friplatsen, närmast berget belägna
epidemisjukhusavdelningen är förtjänstfullt löst med
utgångspunkt från de premisser, förslagställaren uppställt.

Plan av vårdavdelning. Skala i : 800.

Bottenplan. Skala 1 : 1600.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0136.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free