- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
161

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 8 - Tävling om Musikaliska akademien, av Sven Ivar Lind, professor

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

TÄVLING OM MUSIKALISKA
AKADEMIEN

Av professor Sven Ivar Lind

Tävlingen om nybyggnad för musikaliska akademien,
musikhögskolan och musikhistoriska museet i
Stockholm utlystes i juni 1947. Avgörandet föll i november
1948. Prisnämnden bestod av generaldirektören och
chefen för K. Byggnadsstyrelsen, Henning Leo,
ordförande, Hakon Ahlberg, Nils Einar Eriksson, Ivar
Tengbom och Gunnar Wejke, arkitektledamöter, samt
Kurt Atterberg och Einar Ralf, akademiens
representanter. Antalet programenliga förslag var 46, vilket
vittnar om det stora intresse denna omfattande
uppgift tilldrog sig. Deltagarna utgjorde av materialet
att döma ett representativt genomsnitt av
arkitektkåren från 65-åringarna eller kanske ännu äldre till
de yngsta årgångarna. Tävlingsuppgiften måste väl
också sägas vara en av de intressantaste, som
förekommit på länge. De byggnadstekniska och akustiska
problemen var väl inte särskilt svåra att ställa eller
att lösa, måhända med undantag för orgelsalens, och
tomten bjöd på åtskilliga möjligheter. Den egentliga
svårigheten var kanske att under nuvarande osäkerhet
i fråga om arkitekturens mål och medel skapa en
lämplig miljö för den speciella art av konststudier,
som skall bedrivas i denna byggnad. Tomtens
topografi och trädbestånd samt angränsande byggnader,
Torben Gruts Stadion på andra sidan Lidingövägen
och de närmaste grannarna, de ännu inte uppförda
byggnaderna för Statens Normalskola och radiohuset,
ställde också vissa krav. Alltefter de tävlandes olika
läggning kommer än den ena, än den andra sidan av
problemet i centrum för intresset, och det är ju den
resulterande mångsidiga, speciella belysningen av
uppgiften, som gör tävlingsförfarandet så värdefullt.

För den som tar del av prisnämndens utlåtande och
de belönade förslagen, förefaller det som om
prisnämnden fäst avseende framför allt vid den praktiska
lösningen, medan dess intresse för miljöbildningen
sällan sträckt sig längre än till den yttre aspekten av
byggnadskropparnas gruppering; hänsynen till
omgivningen synes framför allt sikta till att bevaka
belysningsförhållandena på normalskolans friområcle.
Det är självklart, att dessa synpunkter måste vara
grundläggande vid bedömningen om också inte
ensamma avgörande. I många fall skulle emellertid ett
mera bestämt ställningstagande till vad förslagen
därutöver har att ge ha varit värdefullt. Om jag i clet
följande gör mig skyldig till ett ännu ensidigare
betraktelsesätt, är det därför, att bedömningen hos mig
utlöst en viss besvikelse, som gärna vill komma till
tals. Jag är helt medveten om hur svårt det är,
särskilt för en stor prisnämnd, att formulera mera
preciserade omdömen om arkitektonisk form och
komposition; detta är lättare för en enstaka kritiker. Han
kan också med gott samvete vara frispråkigare i sin
kritik i medvetandet om att denna har skäligen litet
inflytande på frågans vidare utveckling.

»Palestrina —- Palestra».

UK 727.3: 78

I ingressen till prisnämndens utlåtande
understrykes kravet på hänsyn till omgivande offentliga
byggnader och ifrågasättes vissa förändringar i de
projekterade byggnaderna för Statens Normalskola och
Radiotjänst. Genom att i ingressen också framhålla
höghusets olämplighet såsom byggnad för
undervisning, med tanke på den av byggnadsformen betingade
splittringen av likartade lokaler på ett större antal
våningar och de kommunikationsanordningar som
denna medför; genom att utdöma hög och kompakt
bebyggelse nära tomtgränsen mot normalskolan;
genom att förorda friområden mot såväl Lidingövägen
som Valhallavägen och genom att särskilt framhålla
olämpligheten av att övningsrum koncentreras nära
Lidingövägen med hänsyn till störningar från
trafiken ; genom att vidare erinra om att ett alltför utbrett
byggnadssätt i allmänhet försvårar framtida
utbyggnad av anläggningen och slutligen genom att betrakta
en dragning av vägen till normalskolan mellan för
akademien avsedda byggnader såsom knappast
godtagbar synes prisnämnden ha försökt att inringa en
lösning.

I sitt utlåtande ställer prisnämnden också kravet att
orgelsalen »med tillhörande foyer» skall kunna
bekvämt avstängas från anläggningens övriga delar.

Detta krav stämmer emellertid inte riktigt med
programmet, där inte heller någon foyer är begärd till
orgelsalen. I programmet betonas att orgelsalen är
centrum för skolarbetet. Visserligen nämnes också
»mindre elevkonserter» bland de ändamål som
orgelsalen är avsedd att tjäna, men i övrigt framgår att
elevkonserter liksom andra offentliga uppvisningar
skall ges också i andra salar, eller som det heter i
programmet »dels i akademiens egna lokaler och dels
i någon av de konsertsalar, vilka ingå i det planerade
nya radiohuset». »Platsen för musikaliska akademiens
byggnad är väld med tanke på att akademien vissa
dagar skall kunna disponera radiotjänsts
konsertsalar.» På annat ställe säges att »de salar, vilka äro
avsedda att vid vissa konserter vara tillgängliga för
allmänheten, böra vara åtkomliga på sådant sätt, att
allmänhetens väg till och från dessa utrymmen icke
berör akademiens och högskolans övriga lokaler».
Detta krav gäller sålunda även andra salar än orgel-

Byggmästaren 1949, 6

161

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0169.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free