- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
174

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 8 - Inbjuden tävling om stadshus i Sundsvall, av Sven Backström, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

»Primavera». Perspektiv.

»Primavera». Första pris, 4 ooo kr. Arkitekt sar Nils
Einar Eriksson, Göteborg.

Prisnämnden:

Stadsplanen följer programmets rekommendationer.
Väster om stadshuset har sålunda föreslagits
bostadsbebyggelse och öster därom har plats reserverats för
offentliga byggnader.

Det föreslagna broläget är ej övertygande. Det medför
bl. a. att onödigt stor del av den för allmänna byggnader
avsedda kvartersmarken inkräktas. Skepparegatan har
bibehållits som lokal trafikled.

Eu huvudbyggnad av mycket måttlig storlek
innehållande de stora sessionssalarna m. m. bildar anläggningens
tyngdpunkt och har placerats som fond för Esplanaden.
På båda sidor om denna gruppera sig de övriga lokalerna
omkring två rymliga gårdar, av vilka den ena öppnar sig
mot söder och den andra mot öster. Efter tillkomsten av
den planerade tillbyggnaden blir den senare gården helt
kringbyggd. Mot söder begränsas den dock endast av en
envåning slänga, varför belysningsförhållandena även i
detta fall bli gynnsamma. Tillbyggnadsmöjligheterna äro
väl planlagda och på sådant sätt, att det i kv. Öskarets
nordöstra hörn belägna bageriet t. v. kan kvarligga.
Byggnadens huvuddelar äro föreslagna i fyra våningar och
utan källare i egentlig mening. En sådan förekommer
endast under huvudbyggnaden, där den förlagts på en med
hänsyn till grundvattenförhållandena lämplig höjd.

Samtliga arbetsrum ligga mot soligt väderstreck, vilket
måste betraktas som en stor fördel.

Polisens lokaler, som upptaga tre våningar i den västra
längan, ha separata entréer. Övriga lokaler äro
tillgängliga från huvudentrén. Byggnadskontoret har förlagts
ovanpå polisens lokaler, vilket medför att förbindelserna
till detta från centralhallen bli långa. Planen är i stort
sett klart och redigt löst med i huvudsak lämplig inbördes
förläggning av de olika lokalgrupperna. Garagen äro
mycket lämpligt förlagda. Stadsfullmäktiges lokaler äro något
knappa i måtten och ej övertygande planlagda med tanke
på deras användning som festlokaler. Utsikten över
hamnen från dessa huvudrum har ej utnyttjats vid
planläggningen. Restaurangen är lämpligt placerad vid huvudentrén
men har fått en mindre lycklig formgivning. Man kan
diskutera det lämpliga i att ge den en så definitiv och
avslutad utformning, då den torde kräva utvidgning efter
tillkomsten av den planerade tillbyggnaden.
Kroppsbildningen är tung och ganska charmlös. Fasaderna äro enkla
och rediga men lida av en viss torka. Författaren har
vunnit många fördelar särskilt med hänsyn till tomtens
utnyttjande och till utvidgningsmöjligheterna genom att
föreslå byggnaden uppförd i fyra våningar. Prisnämnden
ställer sig dock något tveksam till denna höjd både med

hänsyn till platsen och till de vertikala kommunikationerna
inom byggnaden.

Byggnadskostnaden är låg.

»Stabäckaskräddaren». Sid. 177.
Prisnämnden:

Stadsplanen är förtjänstfullt löst enligt samma
principer som i förslagen »Stadens hus», »Huset i det gröna»
och »£». Författaren har utnyttjat hela tomten för första
utbyggnaden och även något överskridit den västra
tomtgränsen. För tillbyggnaden har en del av det för allmänna
byggnader avsedda området öster om stadshustomten tagits
i anspråk.

Broläget är i stort sett det nuvarande, vilket innebär
stora fördelar med hänsyn till vägsystemet norrut. Entrén
till stadshusområdet är vackert ordnad.

Anläggningen omfattar ett polishus i tre våningar, en
med tvåvåningslängor kringbyggd gård förenad med
polishuset genom en smal tvåvåningsbyggnad och ett höghus
i 10 våningar förlagt i sydöstra hörnet av tomten ned mot
ån i fonden av Esplanaden. Byggnadsgrupperingen är
vacker. Till frågan om höghusets lämplighet återkommer
prisnämnden i sina sammanfattande synpunkter. I detta
förslag har lokalkoncentrationen till höghuset medfört en
förtjänstfull öppenhet i situationsplanen och byggnadskroppar
av begränsad storlek med korta kommunikationer i
horisontalled.

Polishuset är redigt löst omkring en lagom
dimensionerad hall. De egentliga stadshuslokalerna äro klart
grupperade och på ett i huvudsak lämpligt sätt fördelade på
tvåvåningsbyggnaden och höghuset. Korridorerna äro
korta. Entréhallen är vackert anordnad men onödigt stor.
Restaurangen torde däremot vara för liten. Författaren
har lagt drätselkontoret i närheten av stadens övriga
kontor i höghuset. Detta har med den för anläggningens
helhet lämpliga placeringen av höghuset medfört att
magistraten kommit närmast entrén. Här ligger också
stadsfullmäktigesalen, vars förrum blir passagerum till
rådhusrättens sessionssal. Stadsfullmäktigesalen ligger över en
entréportik. Den har fått en rätt komplicerad och ej helt
naturlig utformning, särskilt om hänsyn också tages till
de klimatiska förhållandena i Norrland. Den kringbyggda
gården bör göras direkt tillgänglig utifrån. Ett antal
arbetsrum ligga mot norr.

Fasaderna äro synnerligen välstuderade och förslaget
som helhet vackert och talangfullt löst.

Byggnadskostnaden är relativt låg.

Prisnämnden har haft följande sammansättning: Nils
Ahrbom, Carl Nordlander och Sten Lindegren.

Byggmästaren 1949, 6 182

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0182.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free