- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
176

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 8 - Inbjuden tävling om stadshus i Sundsvall, av Sven Backström, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

»Park». Andra pris, 3 000 kr. Arkitekt sar Stig
An-nerfelt, Stockholm. Prisnämnden:

Stadsplanen har stora förtjänster. Bron ligger på samma
plats som den nuvarande gångbron och leder fram till en
mindre torgplats mellan stadshuset och bostadsområdet
väster därom.

Stadshuset tar hela tomten i anspråk. Utvidgning avses
ske genom att ett nytt polishus uppföres på tomt öster
om stadshuset, varvid det nu föreslagna polishuset
omändras till kontorshus.

I motsats mot övriga förslag ligger här polishuset som
en tvåvåningsbyggnad omslutande en gård på områdets
östra del medan det egentliga stadshuset har förlagts åt

väster vid torgplatsen. I polishuset har utom polisens
lokaler även inrymts restaurang och vissa
stadsfullmäktigelokaler m. m. Förslaget uppfyller väl programmets
fordringar på lokaler.

Stadshuslokalerna ligga, dels omkring en övcrljusbelyst,
långsträckt hall, dels i en till denna ansluten länga utefter
tomtens- norra gräns. Huvudentrén ligger i hallbyggnadens
södra gavel i en portik under rådhusrättens sessionssal.
Stadsfullmäktigesalen med tillhörande förrum är utformad
som en envåningsbyggnad, sammanbyggd med polishuset
och ansluten till en terrassträdgård ovanpå garaget ocli
med direkt förbindelse till restaurangen. Denna har gjorts
som en lunchrestaurang, tydligen endast avsedd för
tjänstemännen. För allmänheten finnes uteservering. Ett antal
arbetsrum vetta mot norr.

Författarens strävan att få en stor öppen gård i
kontakt med parken utefter ån och huvudentréns excentriska
förläggning inom anläggningen har medfört långa
kommunikationsleder, många trappor och ingångar och stora
svårigheter för en ändamålsenlig inbördes förläggning av
de olika lokalgrupperna, vilka ej helt kunnat bemästras.
Särskilt äro stadsfullmäktiges lokaler mindre väl förlagda
ur organisationssynpunkt. Vid det av författaren angivna
sättet för utvidgning av stadshuset kommer olägenheten
av entréns excentriska förläggning att ytterligare
framträda.

Ur arkitektoniska synpunkter är förslaget i många
avseenden förtjänstfullt. Författaren har sålunda på ett
övertygande sätt bedömt och avvägt byggnadsmassornas
gruppering på området. Prisnämnden ställer sig emellertid
tveksam mot utformningen av de stora sessionssalarna.
Särskilt är stadsfullmäktigesalens aulaliknande form
oriktig för sitt ändamål och onödigt komplicerad.
Kontorslängornas formgivning är enkel och naturlig, de
representativa rummens svävande och ansträngd.

Byggnadskostnaden är låg.

Bottenplan. Skala 1 : 800.

Byggmästaren 1949, 176 125 X

3*

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0184.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free