- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
184

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 8 - Inbjuden tävling om stadshus i Sundsvall, av Sven Backström, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Fasad mot söder. Skala i : 800.

Situationsplan. Skala 1 : 4000.

»E». Arkitekter sar Sven Brolid och Jan Wallinder,
Göteborg.

Prisnämnden:

I stadsplanen har parken som i »Huset i det gröna»
dragits upp mot husen. Skepparegatan kvarligger dock
framför stadshuset. Broläget är acceptabelt. An har utvidgats
till en småbåtshamn och vattnet har förts ända fram till
byggnaden. På västra delen av området har föreslagits
sex femvånings punkthus. Östra delens bebyggande har ej
närmare redovisats.

Förslaget upptar en relativt låg bebyggelse i två och
tre våningar och ett höghus i 11 våningar.
Byggnadsmassornas huvudgruppering är vacker. Perspektivet är
dock helt vilseledande med avseende på höghusets höjd i
förhållande till berget. Tillbyggnadsmöjlighcterna äro väl
tillgodosedda och byggnaderna i nordöstra hörnet av kv.
Öskar et beröras ej av första utbyggnadsetappen. De stora

sessionssalarna ha förlagts ned mot vattnet. Polisens
lokaler ligga samlade omkring en överljusbelyst hall i
tomtens västra gräns. Övriga lokalgrupper äro starkt
splittrade såväl inbördes som i förhållande till varandra och
delvis obekvämt förlagda. Stadsfullmäktiges sessionssal
är olämpligt utformad för sitt ändamål och onödigt stor.
Tillhörande salonger och förrum äro likaledes
överdimensionerade. Den mindre lämpliga samordningen av
lokalgrupperna orsakas, som författaren själv angivit, av
nämndernas förläggning till höghuset. Detta har en mycket
liten arbetsrumsyta pr våning vien innehåller i stället
avsevärda och i och för sig välordnade arkivytor. Det
torde ställa sig synnerligen oekonomiskt. Samtliga
arbetsrum ligga åt soliga väderstreck.

Förslaget är skickligt och insmickrande presenterat.
Som arkitektur är det onödigt komplicerat och i sin
utformning krystat och affekterat. Författaren har, låt vara
med mycket behag, helt fallit offer för formala synpunkter.

Byggnadskostnaden är mycket hög.

Byggmästaren 1949, 6 8

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0192.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free