- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
234

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 11 - Höganäs-Billesholms AB:s nya centrallaboratorium, av civilingenjör Göran Lindblad, Helge Zimdahl, arkitekt SAR, professor Nils Ahrbom

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

med laboratoriebyggnaden på den kvarvarande fria
byggnadsplatsen, måste korsformen slopas och
biblioteksavdelningen förläggas till en tredje våning ovanpå
trapphallen, som därigenom kom att öppna sig utåt
fasaden. Byggnaden erhöll sålunda ett genom sin
större höjd framhävt mittparti, som inkomponerades
i den krets av byggnader, som omger gårdsplatsen
utanför kontoret. Genom skulptören Robert Nilssons
polykroma keramikrelief har detta mittparti
ytterligare framhävts.

Erfarenheter från utförda äldre och nyare
laboratorier har i möjligaste mån utnyttjats. Likaså har
apparatfirmor ställt sin expertis till förfogande för att
göra planläggningen in i detalj möjligast
ändamålsenlig. Ett industrilaboratorium, liggande i anslutning
till fabriksdriften, har utöver fördelen av en intim
personlig kontakt även fördelen av tillgång till
service i flera avseenden, i Höganäs gruvvatten, ~ 105°
hetvatten, komprimerad luft, generatorgas, elkraft från
kraftverk. Vidare finns tillgång till mekanisk
verkstad, snickerifabrik och elektrisk verkstad.
Dricksvatten erhålles från stadens vattenverk.

Plandisposition

Byggnaden för Höganäs-koncernens nya
centrallaboratorium innehåller således i sitt nu slutförda
skick i den 2 våningar höga huvudlängan lokaler för
driftskontroll, forskning och koncernläkare, i den mot
huvudlängan tvärställda trevåningsmittbyggnaden
lokaler för provberedning, administration samt bibliotek
och i anslutning till denna länga en bakomliggande
större experimenthall.

Rumsdispositionen framgår av våningsplanerna.
Huvudlängan kan i båda ändar tillbyggas.

F"rån huvudentrén når besökaren omedelbart den
centrala trapphallen, som förmedlar kontakten mellan
de olika avdelningarna i tre våningar. I direkt
anslutning till trapphallen ligger en varu- och personhiss
för 6 personer samt omklädnadsrum med toaletter.

För övrigt finnes i byggnaden tvenne
sekundärtrappor.

Man har eftersträvat att i synnerhet för
driftslaboratoriet till byggnadens bottenvåning förlägga de
fysikaliska laboratorierna, medan de kemiska så vitt
möjligt lagts i våningen över. Därigenom har det blivit
lättare att uppställa känsliga fysikaliska instrument
så att vibrationsstörningar undgås. Ventilationen av
de kemiska avdelningarna förbilligas även genom
kortare vertikala trummor.

Huviidlängan innehåller i sydvästra delen
forskningsavdelningen. De mångskiftande intressen, *som
koncernen omspänner, och den snabbhet, med vilken
forskningen numera ändrar karaktär i avseende på
mål och hjälpmedel, har gjort, att man funnit det
mest ändamålsenligt konstruera ett antal lika stora
forskningslaboratorier med en i överkant tilltagen
utrustning. Totalt finnes 7 sådana laboratorier. Ett av
dem har utförts i två våningars höjd och är avsett
för sådana arbeten i V^-skala, som t. ex. på grund av
damm icke lämpligen kan utföras i experimenthallen.
I anslutning till dessa laboratorier finnes 13
arbetsrum av kontorstyp.

Två smärre laboratorierum har inretts för
strukturröntgenapparat och elektronmikroskop och i omedel-

bar anslutning till dessa finnes preparatlaboratorier.

Spektrografen med tillhörande gnist- och
bågaggre-gat är även placerad i ett speciellt laboratorium och
det intilliggande rummet har apterats för tillhörande
projektor och fotometrar. Ett laboratorium är
speciellt inrett för mikrohårdhetsmätningar på slipmedel
och för termisk analys.

I forskningsavdelningen ligger för övrigt
gemensamma utrymmen, såsom mörkrum,
mikroskoplaboratorium, vågrum och instrumentförråd.

Koncernens läk are av delning har inretts i
bottenvåningen i forskningsflygelns gavel. Här finnes
väntrum, mottagningsrum, behandlingsrum, ett mindre
laboratorium samt rum för skärmbildsundersökningar.
Sjuksystern har sin lägenhet en trappa högre och är
således tillgänglig dygnet runt i händelse av
olycksfall. Hela avdelningen är så inrättad, att den lätt
kan ombyggas till forskningslaboratorium vid en ev.
framtida utbyggnad av denna flygel. Denna avdelning
är direkt tillgänglig utifrån via ena sekundärtrappan.

Nordöstra delen av huvudlängan inrymmer
drifts-kontrollavdelningens laboratorier.

Av de kemiska laboratorierna är det största avsett
för oorganisk analys. Vidare finnes ett organiskt
laboratorium utrustat för såväl analytiska som
syntetiska arbeten och ett stinkrum. Ett specialanalysrum
är avsett för mindre ugnar för elementaranalys m. m.
Vågrum, räknerum, glas- och kemikalieförråd, ett för
hela laboratoriet gemensamt disk- och torkrum samt
ett mindre laboratorium med konstant temperatur och
fukt ligger slutligen på övre botten.

I bottenvåningen har inrymts en större lokal för
elugnar med tillhörande transformatorer placerade i
ett underliggande källarrum. Ett
hållfasthetslaboratorium rymmer samtliga pressar, medan ett annat
laboratorium utrustats för övriga fysikaliska
rutinmätningar. Värmevärdebestämning på stenkol göres i
ett laboratorium med konstant temperatur och i ett
kylrum kan materialprovning ske vid vilken
temperatur som helst mellan + 4 och + 150.
Instrumentverkstaden med glasblåsningsrum har arbeten mest
för forskarnas räkning, men har placerats så långt
borta från denna som möjligt för att minska störande
vibrationer (2). Ett laboratorium i direkt anslutning
till verkstaden användes för instrumentjusteringar.

Mittbyggnaden med trapphus innehåller i
bottenvåningen driftskontrollaboratoriets
provberedningsav-delning, som delats i en del för bearbetande maskiner
och en annan för all icke dammande verksamhet,
såsom vägning, torkning, motprovsuttagning. Härifrån
kan proverna sedan sändas med rörpost för kemisk
analys. Den dagliga kontakten med fabriker, gruvor,
verkstäder etc. förmedlas med en separat ingång, som
också betjänar experimenthallen.

En trappa upp ligger centralt sekretariat med arkiv
och driftskontrollavdelningens kontorsrum. Ytterligare
en trappa högre har inretts bibliotek jämte
bibliotekarie- och uppackningsrum; det senare fungerar
samtidigt som sluss till ett fotokopieringsrum. Fyra
studieceller kan ställas till förfogande för
biblioteksbesökare eller gäster, t. ex. examensarbetare från
högskolor. Konferensrummet är inrättat även för
föredrag med skioptikon eller filmvisning.

2l8 Byggmästaren 1949, 10

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0242.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free