- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
236

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 11 - Höganäs-Billesholms AB:s nya centrallaboratorium, av civilingenjör Göran Lindblad, Helge Zimdahl, arkitekt SAR, professor Nils Ahrbom

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

boratorium i betongbj älklaget ursparats ett hål, 50 cm
i diameter. I bägge fallen har t. v. igenläggning skett.

I varje laboratorium har man eftersträvat att göra
minst en mellanvägg av enstenstegel nedförd till fast
grund för att medge upphängning av apparatur, som
härigenom bättre skyddas mot vibrationer, överförda
av bjälklagen (2). På samtliga tvärväggar, inuti
dragskåp samt i tak över laboratoriebord har i
forskningslaboratorierna ingjutits gängade rörhylsor för
upphängning av dylik apparatur samt inredningar. På
väggar är hylsorna placerade i rutnät med 1 moduls
avstånd i sidled.

Ledningar framdrages från hj ärtmursschakten till
arbetsplatserna i golvkanaler, ursparade i
betongplattan. Dessa kanaler går tvärs över rummet till
yttervägg, där de motsvaras av en öppen vertikal slits,
placerad excentriskt i fönsterpelaren för att lämna
plats i pelarens mitt för vägguppställningar. Dessa
slitsar är murade 1 sten X 1 sten och bottnade med
isolering av 25 mm tjocka träullsplattor.
Golvrännorna är stålslipade i botten och lagda med fall mot
hj ärtmur slits. Rännorna är 450 mm breda. Vid sidan
av huvudrännan förekommer en grundare ränna för
elektriska ledningar, vilken står i förbindelse med
utmed båda sidorna om hj ärtmuren löpande grundare
huvudrännor, som i sin tur står i kontakt med
elektriska centralerna. Vid parkettgolv är rännorna täckta
med luckor av parkett, vid klinkergolv är rännorna
täckta med klinkerbeklädda betongplattor. I senare
fallet är rännorna åtkomliga vid ändarna genom
luckor av durkplåt, som i allmänhet placerats osynliga
under inredningar. Golvkanaler och slitsar har
ur-sparats vid samtliga fönsterpelare för att göra
byggnaden anpassbar för framtida omändringar.

Varje fönsteraxel motsvaras i hj ärtmuren av ett
dörrgenombrott. Från dessa dörrsmygar är hj
ärt-väggsschakten åtkomliga genom löstagbara luckor av
trä. Där dörrar icke upptagits, har dörrsmygarna
disponerats för elektriska centraler, tappställen för
destillerat vatten m. m.

Hj ärtmursschakten mynnar nertill i källaren i
kulvertar, som står i förbindelse med det centralt
placerade maskinrummet. Upptill mynnar hj
ärtmursschakten i fläktrummen, vilka upptar vindsvåningens
mittparti, som reser sig som en kam över yttertaket.
I hjässan på fläktrummet är en längsgående
ventilationsöppning utförd, vilken mellan avgasstosarna är
täckt med träluckor klädda med blyplåt (fig. 23).

Samtliga laboratorier har en invändig höjd av
3,155 m.

Mittbyggnadens främre del domineras av den
centralt placerade fribärande svängtrappan, som slutar
i biblioteket, vilket upptar hela mittbyggnadens bredd
och är försett med ovan bokhyllorna placerade fönster
på tre sidor. Den bakre delen av mittbyggnaden är
planlagd med bärande hj ärtmur i mitten. Rumsdjupet
blir på ömse sidor 5,12 m. Där korridor framdragits
på hj ärtmurens ena sida, erhålles ett mindre
rumsdjup av 3,69 m. Till denna byggnadsdel har i
bottenvåningen avskilts utrymmen, vari verksamhet
bedrives, som ur vibrationssynpunkt blir störande för
laboratorierna, särskilt provberedning.

Vid utformningen av experimenthallen har
problemet varit att söka tillgodose ett flertal olika behov,

som kan tänkas uppstå i ett företag som detta i
samband med försök i större skala. Hallen har invändigt
gjorts 20 m bred, 49,5 m lång och 6,9 m hög. Den
har genom den bärande ramkonstruktionen uppdelats
i tre skepp, varav ena sidoskeppet försetts med fast
läktare. Över och under den senare kan experiment
bedrivas, vilka icke tarvar den större höjden. Räcket
på läktaren har därvid gjorts löstagbart i
enmeters-sektioner, försedda med skyddsplåtar nertill för att
hindra verktyg falla ner (fig. 18). Mittskeppet är
utrustat med en 5 tons telferhängtravers.
Experimenthallens gavel har försetts med två stora portar, genom
vilka en lastbil kan köra direkt in i hallen. Mindre
maskiner och råmaterial kan, med hjälp av traversen,
sättas undan i källaren genom en lucka i hallens golv.

Det höga sidoskeppet är avsett för uppställning av
provugnar. Härför är generatorgasledning och
avgasledningar anordnade med anslutningsstosar till dylika
ugnar. Ankarskenor är ingjutna i vissa pelare och
i balkongens framkant för att man bl. a. skall kunna
anordna plattformar på erforderlig höjd och uppsätta
ledningar. I experimenthallens golv är inlagda 4 st.
längsgående golvrännor, som är täckta med durkplåt
med springor utmed sidorna, varigenom spillvatten
och kylvatten kan rinna ner. (Se sektion genom
experimenthallen, sid. 243.) I dessa rännor finnes
inlagda glaserade lerrör, som står i förbindelse med
en sugfläkt och har till uppgift att bortföra damm
från maskiner. Rören är därför försedda med
anslutningsstosar för kvarnar och krossar etc. på ett
40-tal punkter. Elektriska ledningar är framdragna
till varje pelare. Hit kan anslutande ledningar
dragas genom ingjutna lerrör, som förbinder pelarna
med närliggande kulvert, från arbetsmaskinerna.
Hallen erhåller dagsljus från fönster utmed långsidorna
samt taklanternin i hallens mittaxel. I hallens tak har
upptagits hål 8,5 m X 1,0 m för uppbyggnader i
samband med ugnarna. Liknande hål (1,5 X 1,5 ni) har
även utplacerats på andra ställen i halltaket för att
medge mycket höga apparatuppbyggnader. Man har
därvid räknat med att även utnyttja ovanförvarande
takterrass för experiment. Hålen är övertäckta med
plåtklädda träluckor försedda med erforderliga
låsbeslag. Lerrören i golvkanalerna och röret för
avgaser ovan ugnarna är ställda i förbindelse med ett
fläktaggregat, som utmynnar i en 25,5 m hög,
fristående skorsten.

Byggnadsvolymen utgör 26 450 m3, fördelande sig
med 17000 m3 på egentliga laboratoriedelen och
9 450 in3 på experimenthallen.

Konstruktioner och material

Laboratoriedelen

Den tillåtna markpåkänningen har bestämts till
1,5 kg/cm2. Det frostfria djupet anses här utgöra
1,0 m. Grundläggningen är utförd som utbredda
plattor, liksom grundmurarna utförda i betong. I
utnyttjade utrymmen har invändig isolering av grundmurar
utförts med träullsplattor.

Bjälklaget över källaren är i huvudsak utfört som
kontinuerlig betongplatta över synliga betongbalkar.
På ovansidan utgör cellbetong isolering. Den tillåtna
bjälklagslasten varierar mellan 250 och 900 kg/m2
exkl. mellanväggar enligt belastningsplan.

2l8 Byggmästaren 1949, 10

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0244.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free