- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
239

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 11 - Höganäs-Billesholms AB:s nya centrallaboratorium, av civilingenjör Göran Lindblad, Helge Zimdahl, arkitekt SAR, professor Nils Ahrbom

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Fig. 7. Konferensrummet.

doppats i asfalt. Kopparna är 1 cm indragna från
fasadliv och bildar därigenom ett särskilt komponerat
mönster i fasaden. Genom att omväxlande vända den
släta godsidan och den grövre baksidan på teglet
utåt har en viss rörlighet i fasadstrukturen
medvetet åstadkommits. Fogarna är strukna med utvalt
fogbruk, innehållande Simrishamnssand och kalk.
Hålrummet i ytterväggen är luftat nertill genom
öppen stötfog under varje fönster och upptill i
vinds-utrymme.

Utvändiga socklar, trappor samt fläktvinclfasaden
är klädda med Höganäsklinker i färg med fasadteglet.

Garneringar är utförda av kopparplåt. Samtliga
stuprör är placerade i igensatta slitsar invändigt utom
i experimenthallen, där de uppsatts fritt på pelarna.

Invändiga golv i kontorsutrymmen, bibliotek,
forskningslaboratorier, bostäder är av ek. Golv i hallar,
trappor, korridorer m. m. är Höganäs bruna,
våt-pressade klinker. Laboratorier i driftsavdelningen
och läkaravdelningen samt toaletter har golv av
Höganäs gula, torrpressade klinker.
Experimenthallen har golv av ärtsingelbetong.

Väggar och tak är i allmänhet putsade. I
trapphallen utgöres väggputsen av ljus terrassit.
Experimenthallens väggar är murade med fogstruket gult
Höganäs specialtegel. Experimenthallens tak är
vitmålad betong.

Fönster i laboratoriebyggnaden utgöres av pivot-

fönster, utrustade med solpersienner mellan glasen.
I laboratorierna är dessa försedda med en 35 cm hög
bröstning för att bättre kunna utnyttja fönsterborden
i höjd- och sidled. Fönster i experimenthall och
bibliotek är järnfönster. Entrépartiet är utfört i
rostfritt stål och glas.

Dörrar är i allmänhet släta, fanerade med
kniv-skuret furufaner, som cellulosalackerats. Dörrarna är
försedda med utbytbara sparksocklar och handskydcl
av ljus ekfaner.

Trappräcken i centralhallen är utförda i rostfritt
stål, övriga räcken av smide med överliggare av
rostfritt stål.

Väggar och tak är i allmänhet målade med
patentfärg utom i olika specialrum, bibliotek, trapphallen
och toaletterna, där oljefärg använts. Utvändigt är
furusnickerier målade ljusgrå med fyllningar under
fönster i mörkblå färg. Invändigt är väggar och tak
i allmänhet vita bl. a. för att lätt meclge bättringar,
furusnickerier ljusgrå. Fyllningar i fönster och
glaspartier samt järndetaljer är målade mellanblå.
Inredningar av furu är cellulosalackerade med bordsskivor
i svart laboratoriebets. Beklädnader i dragskåp är
utförda av vitglacerade Höganäs klinker på väggarna
och Höganäs gula, torrpressade klinker på betong i
järnramar på borden. I arbetsrum är väggar målade
i varmgul ton. I bibliotek, konferensrum m. m. har
färger komponerats i anslutning till inredningen.

2l8 Byggmästaren 1949, 10

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0247.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free