- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
307

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 14 - Folkskola och högre folkskola i Ockelbo, av Ralph Erskine, arkitekt ARIBA

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Modellfoto.

Två av byggnadens tre enheter, folkskolan och högre
folkskolan, äro med var sin lekgård grupperade på båda
sidor om en hög byggnad innehållande hörsalar,
laboratorier, lärarrum m. m. Den tredje, en atriumbyggnad,
innehåller de lokaler, som kunna användas som
fritidsgård. Ingångarna till denna, dels direkt från gatan och
dels från skolan, leda till ett rymligt cirkulationsutrymme
runt den centrala trädgården. Detta utrymme ger tillträde
till lokalerna och kan samtidigt tjänstgöra som
utställningslokal och som läktare till den försänkta
gymnastiksalen.

De låga klassrumslängorna liksom klassrummens form
äro resultat av ett försök att hålla så intim och
»barnslig» karaktär som möjligt i dessa barnens »hem» i skolan.
Korridorrummen med klassens färg och dess arbete eller
annat utställt, elevernas mera kamratliga gruppering runt
läraren, avskaffande av podiet, utrymme för demonstra-

tioner, fri undervisning och teater mitt i gruppen, den
låga fönsterväggen och en mindre kontorsliknande
belysning skall kanske kunna ge en behagligare miljö för
lärare och elever. Andra fördelar av rumsformen äro:
mindre genomsnittsavstånd till läraren, i allmänhet bara
tre barn framför varandra, korsventilation, solinfall hela
dagen, en kortare och bredare byggnad. Huvudnackdelen
är risken för blandning om inte lämpliga åtgärder
vidtas. Både bländningsfrågan och frågan om ögats
övergång från belyst himmel eller snö till tavlan har studerats
något, och rummet tycks väl tåla jämförelse med
normalklassrummet. Studierna fortsättas på en modell i naturlig
storlek. Konstruktion: gasbetong och betong. Plåttak med
fall till rostfria stuprör.

Dionysos är Ralph Erskine, hej bab Ariba, med
värdefullt bistånd av Drottningholms idrotts- och
raderingsklubb.

2l8 Byggmästaren 1949, 10

Plan av klassrum. Skala 1 : 200.

Sektion. Skala 1 : 200.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0315.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free