- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
312

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 14 - Inbjuden tävling om läroverk i Karlskoga

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Fasad mot öster. Skala i : iooo.

/yttt-ofø /ä^zi^cn^ o-m

läroverk i karlsko g-a

Institutionsbyggnaden.

Karlskoga stad anordnade 1948 en inbjuden tävling om
högre allmänt läroverk. Arkitekt sar Folke Löfströms
förslag »Cocci» förordades till utförande. Övriga inbjudna
voro byggnadsrådet David Dahl, arkitekt sar David
Helidén och arkitekter sar Bengt Romare och Georg
Scher-man. Prisnämnden utgjordes av byggnadsrådet Gunnar
Wejke, arkitekt sar Sven Backström, stadsarkitekt Carl
Norberg, rektor Thure Götharson och fastighetsförvaltare
Elias Ericsson.

»Cocci». Arkitekt sar Folke Löfström, Stockholm.
Medarbetare ingenjör Hugo Brinck och arkitekt sar Karl
Åke Hellman.

Prisnämnden :

Den visade grupperingen av byggnaderna ansluter sig
väl till befintlig terräng samt omgivande bebyggelse.
Skolanläggningen är utformad utan invändig förbindelse
mellan huvudkomplexet, inrymmande klassrum för realskolan,
gymnasiets läraravdelning och aula, samt övriga
byggnader, inrymmande specialsalar och bcspisningslokalcr.
Prisnämnden är icke helt övertygad om de olägenheter som
ibland anses följa med en sådan lösning, och synes denna
i föreliggande fall giva stora möjligheter znd
genomförandet av uppgiften. Skolanläggningen har sålunda med den
valda uppdelningen på olika byggnadskroppar erhållit en
måttfull skala. Anläggningen stänger icke heller för
bebyggelsen nordost cm Karlavägcn och är utformad med
en väl aivägd förplats i anslutning till huvudentrén.

Planlösningen är i stort sett ändamålsenlig. Vad
be-spisningslokalcrna angår, synes lärarmatsalen föga
trivsamt förlagd med ingång från passagen framför
toalett-avdelningen. Rektorsexpeditionen med tillhörande
biutrymme är icke helt tillfredsställande utformad. Den valda
uppläggningen ger emellertid stor frihet vid utformningen
av de olika lokalerna.

Byggnadens fasader verka icke helt färdigstuderade.

2l8

Byggmästaren 1949, 10

Modellfoto.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0320.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free