- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
503

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 23 - Inbjuden tävling om stadshus i Uppsala, av Leif Reinius, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

»Curia». Arkitekt sar Cyrillus Johansson, Stockholm.

Prisnämnden :

Förslaget har på ett originellt och självständigt sätt
löst uppgiften att åstadkomma ett stadshus som hävdar
sig utan att konkurrera med slottets horisontala
monumentalverkan, närmast genom att entrébyggnaden utformats

med gavel i fonden av Bangårdsgatan. —–

Prisnämnden finner emellertid den långt drivna
uppdelningen av byggnadskropparna mot V. Agatan något
ansträngd och anser att stadshuset med den utformning som
föreslagits skulle verka helt främmande i miljön.

»Curia». Situationsplan. Skala i: 1600.

»Mellan ås och å». Arkitekt sar Gunnar Leche,
Uppsala. Medhjälpare: Arkitekt Wilhelm Jentzer och
stadsplanearkitekt Sven Jonsson.

Prisnämnden:

Byggnadskropparnas gruppering är i stort sett
godtagbar. Huvudbyggnadens höga tak kan emellertid
ifrågasättas.

Anläggningen grupperar sig i huvudsak kring två
gårdar varav den ena tjänstgör som entrégård från V. Agatan
och den andra öppnar sig mot Slottssidan. Dessutom har
en del lokaler förlagts i flyglar. Prisnämnden finner
genomblicken i entrén mot den inre gården och dennas
orientering mot slottet tilltalande men blir kvarteret
mellan slottet och stadshuset bebyggt enligt gällande stadsplan
skidle den eftersträvade effekten till stor del spolieras.
Entrégården däremot förefaller föga inbjudande, ett
intryck som ytterligare understrykes av huvudbyggnadens
avvisande konvexa form. De mot norr förlagda längorna
sakna organiskt och arkitektoniskt samband med
anläggningens huvudgrepp samt blir starkt beskuggande. Den
formella uppläggningen har menligt inverkat på
planlösningen. — — —

»Mellan ås och å». Plan av vån. 1 tr. Skala 1:800. Byggmästaren 1949, 23

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0511.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free