- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
509

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 23 - Nämndhustävlingen nr 2, av Leif Reinius, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Perspektiv från Hantverkaregatan. T. h. våningsplan. Skala i: iooo.
Modellfoton av »«» och »,;». Nedan t. h. »,;» situationsplan.
Skala i : 8000.

»/?». Arkitekterna Ralph Erskine, Charles-Edouard och
Léonie Geisendorf samt Curt Laudon, Stockholm.

Prisnämnden:

Den ledande tanken i förslaget är, att av stadshuset,
nämndhuset och framtida byggnader i kvarteret Pilträdet
utbilda en enhet med stadshuset som dominant. Hela
området skulle befrias från genomgående trafik genom
avstängning av Hantvcrkargatan mellan Stadshusbron och
Owengatan. Ur trafiksynpunkt är förslaget
otillfredsställande, men dess grundtanke är givetvis värd att beaktas
också om Hantverkargatans trafik måste förutsättas gå
fram genom området även i framtiden. Förslaget, som är
en variant av förslaget motto »a», har en situationsplan
liknande dettas med i stort sett samma disposition av marken
för bebyggelse respektive friytor. I uppbyggnad äro
emellertid de båda varianterna helt olika. Gårdsbyggnaden har
utvecklats till en större, 7—8 våningar hög fyrkant,
rymmande huvuddelen av tjänsterummen, medan flygeln längs
Hantverkargatan reducerats till en låg terrassbyggnad,
som förbinder tvenne 2-vånings paviljonger, i vilka
restaurang och sessionssalar inrymts. Härigenom frigöres
nämndhuset mera från stadshuset och ett visst samband
vinnes mellan Riddarfjärden och den föreslagna
anläggningen i kv. Pilträdet. Kompositionen är emellertid inte
alldeles fast; det brister såväl i byggnadskomplexens
förhållande till stadshuset som i sambandet med Klara sjö.

Nämndhusets tyngdpunkt kommer på stort avstånd från

stadshuset, och förbindelserna till detta bli långa.–—

Den arkitektoniska utformningen av byggnaden ger
intryck av osäkerhet.

»4—10». Arkitekt sar Klas Anshelm, Lund.

Prisnämnden:

Huvudgrupperingen har vissa förtjänster. Genom att
huvuddelen av komplexet inte överstiger fem våningar och
ett höghus förlagts i hörnet av Owen- och
Hantverkar-gatorna, på stort avstånd från stadshuset, underordnar sig
anläggningen stadshuset. I aspekterna från väster uppnås
ett ganska gott samspel mellan nämndhus och stadshus.
Mot byggnadens huvudutformning kan dock anmärkas, att
bebyggelsen i tomtens västra del verkar hopträngd; även
om den höga hallbyggnaden inte utgör något hot mot
stadshuset är den likväl inte något lyckligt tillskott i
stadsbilden. Det fria läget vid vattnet har inte heller
tillräckligt utnyttjats i kompositionen. Sålunda har den större
gården ingen kontakt med kajen, och denna slutenhet
understrykes av restaurangens läge. Höghuset och övriga
delar av komplexet äro inte särskilt väl
sammankomponc-rade och det trånga gårdsutrymmet mellan dem har fått
en föga vårdad och ganska otrivsam utformning.–-

»4—10». Situationsplan. Skala 1: 8000.

3* Byggmästaren 1949, 20 117

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0517.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free