- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
553

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 26 - Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg, av Hakon Ahlberg, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

HOVRÄTTEN FÖR VÄSTRA SVERIGE

Arkitekt sar Hakon Ahlberg

Riksdagens beslut år 1942 om den nya
rättegångsbalken, som trädde i kraft den 1 januari 1948,
medförde väsentligt ökade lokalkrav för hovrätterna och
högsta domstolen. Medan förhandlingarna vid dessa
högre instanser tidigare i allmänhet varit slutna och
huvudsakligen grundats på studium av akterna i
målet, skall enligt nya rättegångsbalken dessa
förhandlingar i hovrätterna i många fall vara tillgängliga för
allmänheten och bedrivas med vittnesförhör etc. på
samma sätt som även tidigare skett i underrätterna.

De gamla hovrätternas lokaler, liksom även
lokalerna för högsta domstolen måste därför utvidgas och
förändras. Dessutom skulle två nya hovrätter
inrättas, nämligen för Västra Sverige (Halland, Bohuslän
och Älvsborgs län) i Göteborg samt för Nedre
Norrland (Västernorrlands och Jämtlands län) i
Sundsvall. Den förra arbetar på tre avdelningar, den
senare på två.

Hovrätten i Göteborg har fått ett bra läge i kanten
av den park, som för närvarande officiellt kallas
Renströms plan, ungefär där Göteborgsutställningen 1923

Vignett: Huvudportal.

en gång hade sitt centrum. Förutsättningarna var
dock icke i alla avseenden gynnsamma. De stora
hyreshusen vid Johannebergsgatan är besvärande,
terrängens skevhet, tomtens oregelbundna form och
frånvaron av naturliga gränser, parkvägarnas
dragning samt ovissheten rörande stadens planer för
parkens framtida gestaltning har försvårat uppgiften och
gjort den ur planeringssynpunkt mindre tacksam.

Dessa förutsättningar ledde mig till att forma
byggnaden som en relativt sluten koncentrerad kropp,
vilken utan egentlig förmedling växer upp ur den
naturliga terrängen och balanserar dess skevhet endast
genom sin tyngd och sin egen starkt markerade
horisontallinje. Ur planens kvadrat och taklistens
horisontalplan bryter sig endast det parti, som inrymmer
huvudentrén och stora sessionssalen, därmed i
exteriören och särskilt från dess tillfart genom Olof
Wijksgatan markerande dessa väsentliga element.

Planformen är dock i första rummet betingad av
byggnadens inre funktioner och arten av den
verksamhet, som där sker. Den skall vara öppen för
allmänheten, men allmänhetens trafik och rörelsen kring

3* Byggmästaren 1949, 20

553

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0561.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free