- Project Runeberg -  Byggmästaren : tidskrift för arkitektur och byggnadsteknik / Tjuguåttonde årgången. 1949 /
555

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - N:r 26 - Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg, av Hakon Ahlberg, arkitekt SAR

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

de pågående rättegångarna får inte störa arbetet i
tjänsterummen. I sessionssalarna möter allmänheten
(parter och åhörare) rättens ledamöter; cle tillhör
sålunda bägges område och är tillika byggnadens
huvudrum. Det är önskvärt, att rättens ledamöter kan
inträda i domssalarna utan att komma i beröring med
allmänheten.

Då det här gällde tre sessionssalar i en byggnad,
som inte gärna borde ha mer än två våningar, kunde
problemet inte lösas med en enkel rektangulär
byggnadskropp. Det blev därför naturligt att forma
tjänsterummens byggnadsdel som en hästsko, vilken med
sina skänklar griper tag i en rak stång —
allmänhetens byggnadsdel. I magnetfältets poler ligger
domssalarna (liknelsen kan synas skruvad men den har
hela tiden stått för mig). Omsatt i den traditionella
byggnadskonstens bundna form blev det helt enkelt
en kvadrat med fyra längor kring en sluten gård —
tre längor för tjänsterum, den fjärde för allmänheten.

Så tillkom de psykologiska synpunkterna. Det
föreföll mig som om allmänheten — åtminstone parter

och vittnen — i denna byggnad hade särskilt behov
av att känna sig skyddad för insyn, men också
omgiven av en vänlig och ljus miljö. Därför blev den
stora hallen, allmänhetens samlings- och centralrum,
sluten utåt, men öppnad mot södersol och den
planterade gården. Tjänstemännen, som beständigt har
sitt arbete i byggnaden, behövde däremot stimulansen
av en fri och växlande utblick; deras rum borde
därför ligga mot parken. Självfallet har väderstrecken
här också varit bestämmande; tjänsterummen har fått
fasaderna mot sydost och sydväst. Av detta skäl har
den nordöstra längans rum förlagts mot gården, där
dock toaletter och biblioteket intager de mest
skuggade partierna. För tjänstemännen är en särskild
ingång anordnad mot nordost.

Genom markens lutning fick byggnadens entrésida
en suterräng helt över mark. Huvudentrén ligger
sålunda i detta plan och invid den vaktmästarerum och
aktuarieexpeditionen, dit man går för att lösa
protokoll eller lämna in handlingar. Arkiv och
vaktmäs-tarebostad upptager återstoden av suterrängen i denna

Byggmästaren 1949, 23 ^ I X

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Jan 9 15:48:53 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/byggmast/1949/0563.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free