- Project Runeberg -  Bilägersmusiquen
(1744) Author: Johan Helmich Roman - Tema: Music, Frihetstiden (Sweden 1719-1772)
| Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

This text also available in English.

I elektronisk utgåva av Johan Tufvesson.

Verket

Detta är en (ännu så länge) ofullständig utgåva av Johan Helmich Romans "Bilägersmusiquen", mera känd som Drottningholmsmusiken. Musiken skrevs för bröllopet mellan tronföljaren Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika på Drottningholm 1744, och omfattar i sin helhet 24 satser för olika besättningar.

Utgåvan

Till denna utgåva har jag som förlaga använt en faksimil-utgåva av partituret som är skrivet av Roman själv. Faksimilet är utgivet av Autographus Musicus, Stockholm. Jag har inte vidare undersökt förekomsten av eventuella lösa stämmor, något jag borde göra för att få en mer komplett bild av verket.

Jag har försökt att hålla mig så nära originalet som möjligt, och i de fall där jag gjort något tillägg eller ändring har detta skett inom parentes eller med extra förtecken över notraden.

Här kommer, efterhand som satserna blir färdiga, en lista att växa fram, där man kan hämta ned varje sats för sig i 600 DPI Postscript. I de fall där en hel sats inte blir längre än en A4-sida finns endast partituret publicerat, men till längre satser finns det även separata stämmor. Alla postscript-filer är utformade för att skrivas ut dubbelsidigt. Finns det inte tillgång till dubbelsidig skrivare går det självklart bra enkelsidigt också. För att lätt kunna hitta den sats man letar efter finns vid varje sats även en GIF-bild föreställande första sidan av partituret.

På sikt hoppas jag även kunna presentera en komplett utgåva sammansatt av alla satserna. Detta ligger dock lite längre fram i tiden.

Noterna

1 + 4 sidor innebär 1 framsida och 4 sidor musik.

Källkod till all musik i denna utgåva kan fås som en ZIP-fil. Källformatet är PMX.


Project Runeberg, Sun Jul 28 10:50:48 2013 (aronsson) (diff) (history) (download) Next >>
http://runeberg.org/drtnghlm/

URN:NBN:se-d1998335
Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free